Zenica

FOTO: Učenici Gazi Husrev-begove medrese posjetili ArcelorMittal Zenica i Zeničku industriju mlijeka (ZIM)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Učenici Gazi Husrev-begove medrese posjetili ArcelorMittal Zenica i Zeničku industriju mlijeka d.d. U četvrtak, 15. februara 2024. godine, grupa učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese, u pratnji profesora Dževada Heće i Muške Memišević i u okviru izborne nastave/izborne grupe Hemija

– Biologija ili kao članovi sekcija hemije i biologije, učestvovali su vannastavnoj aktivnosti posjete ArcelorMittal Zenica i Zeničkoj industriji mlijeka d.d. (ZIM).

Učenici su dobili izvanrednu priliku upoznati se s proizvodnim procesom ArcelorMittal Zenica i bogatom tradicijom proizvodnje čelika u Zenici. Alena Kahrimanović, menadžerka za komunikacije i korporativnu odgovornost u ArcelorMittal Zenica, prezentirala je historiju i način poslovanja ove kompanije, dok je Amina Konjalić, hemijska inženjerka u Kontroli kvaliteta u ArcelorMittal Zenica, govorila o značaju hemijskih procesa, sastavu i kontroli kvaliteta čelika koji se proizvodi u fabrici. Učenici su imali priliku uživati u ambijentu Muzeja i pregledati brojne fotografije i eksponate koji svjedoče 130 godina postojanja fabrike u Zenici. ArcelorMittal Zenica je najveći proizvođač dugih proizvoda na Balkanu sa proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje, kao i najveći strani investitor u zemlji. Jedan je od ključnih pokretača privrede u Bosni i Hercegovini i doprinosi BDP-u Bosne i Hercegovine sa 2,3%.

Nakon posjete ArcelorMittal Zenica, učenici su također posjetili i Zeničku industriju mlijeka d.d. (ZIM) koja je je puštena u rad 29. novembra 1959. godine. Bavi se proizvodnjom, preradom i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda. Prvobitno je snabdijevala radnike uposlene u crnoj metalurgiji (Željezara Zenica) i rudarstvu uglavnom na području Zenice. Tokom agresije na Republiku Bosni i Hercegovinu u periodu 1992–1995. pretrpjela je znatnu štetu, uključujući gubitak stručnih kadrova. Od 1995. ponovo počinje da radi. Stručni vodiči su učenicima objasnili sami postupak dopremanja i otkupa mlijeka, njegove prerade, hemijske analize i procesa koji su potrebni da bi se došlo do gotovih proizvoda. Mlijeko se otkupljuje od preko 260 proizvođača mlijeka uz velike mjere opreza, gdje se svakog dana vrši obavezna sterilizacija posuđa i cisterne za prevoz mlijeka. ZIM je opremljen visokom tehnologijom namjenjenom za procese pasterizacije, fermentacije te druge procese.

Izražavamo zahvalnost uposlenicima i osoblju kompanije ArcelorMittal Zenica, posebno Aleni Kahrimanović, menadžerki za komunikacije i korporativnu odgovornost, kao i Amini Konjalić, hemijskoj inženjerci u Kontroli kvaliteta. Zahvalnost, isto tako, dugujemo i uposlenicima i osoblju Zeničke industrije mlijeka d.d., posebno ističući gospodina Izudina Okića.

ArcelorMittal Zenica
Zenička industrija mlijeka ZIM d.d. Zenica

Foto: Esma Zulić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno