Zenica

VIDEO: Vlada ZDK usvojila Nacrt Zakona o robnim rezervama i Prijedlog Zakona o mirovnom i arbitražnom vijeću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, usvojila je Nacrt Zakona o robnim rezervama te u formi prijedloga Zakon o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK. Premijer Pivić je napomenuo da su ovo dva vrlo važna zakona koja se tiču rada Vlade ZDK-a.

-To je u fokusu našeg budućeg rada, iz razloga što moramo imati sigurne robne rezerve za potrebe građana ZDK-a. Kada govorimo o Zakonu o mirovnom i arbitražnom vijeću ZDK-a, to je iz razloga da bi se rasteretio sudski sistem. Znamo da postupci pred sudovima traju jako dugo, a da se na rješavanje određenih pitanja čeka jako puno, te da u tom smislu imamo problem s efikasnošću rada sudova. Ovo je prilika da se određeni sporovi rješavaju u mnogo kraćem i bržem postupku. To je vrlo važno pitanje za sve građane ZDK – kazao je premijer Pivić.

Naveo je da je usvojen i Program utroška sredstava za Civilnu zaštitu ZDK, koji iznosi 1.600.000 KM, te da je razgovarano i o pitanju realizacije određenih projekata iz utroška sredstava iz Kantonalne bolnice Zenica.

– Tu smo došli u situaciju da nekih 9.000.000 KM stoji na rješavanju iz razloga što se to dodatno zakompliciralo sa odlukom Gradonačelnika Zenice da bojkotuje projekte koji se odnose na Kantonalnu bolnicu. Danas smo raspravljali o načinu i mehanizmu prevazilaženja trenutne situacije, s obzirom da su određene te formalne administrativne prepreke, koje su zaustavile defakto izgradnju Interventne kardiologije prije tri-četiri godine – gdje je bio gotov projekt i gdje plaćamo određene “penale” upravo iz tih razloga – zato što se spori oko zemljišta unutar kruga KBZ-a – kazao je premijer ZDK.

Vlada je odobrila 600.000 KM za nastavak izgradnje OŠ “9. septembar” Medakovo-Tešanj, koja se gradi u blizini stare neuslovne školske zgrade, a sredstva bi trebala biti dovoljna da objekat bude u funkciji od početka naredne školske godine.

Također, odobrena su i sredstva za rješavanje zdravstvenih i stambenog pitanja, kao i drugih potreba boračke populacije.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno