Ljudi

Na Univerzitetu u Mičigenu osnovana zadužbina Zeničanke Borke Tomljenović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naša bivša sugrađanka i ugledna književnica Borka Tomljenović je umrla u Ann Arboru, u Americi, 28. aprila 2021. godine, u 104. godini života. Njena kćerka Katarina Tomljenović Borer, penzionisana profesorica sa Univerziteta u Mičigenu, ovih dana je poslala uskom krugu Borkinih prijatelja vijest da je na Univerzitetu u Mičigenu osnovala zadužbinu koja će nositi majčino ime i u koju je uložila $100.000. Ta zadužbina se zvanično zove “Borka Tomljenovic Southeast European Peace, Cooperation, and Conflict Fund”.

Ispod je njena obavijest o prvom inaugoralnom predavanju te zadužbine zakazanom za 7. oktobar:

  1. septembar 2022

Dragi članovi porodice i prijatelji moje majke Borke Tomljenović u Evropi.

Vjerojatno ćete bili začuđeni da primate email kojim ste pozvani na predavanje Roberta D. Kaplana. Šaljem sada objašnjenje zašto sam vas stavila na listu da dobijete poziv na to predavanje. Predpostavila sam da bi vas kao Borkine(i moje) prijatelje takvo predavanje potencijalno zanimalo.

Vjerojatno znate da je moja majka (bosanska Srpkinja) živjela u staroj Jugoslaviji 75 godina, zapravo od njenog stvaranja poslije prvog svjetskog rata do njenog raspada 1992. Uspomene na njeno sretno djetinjstvo u Zenici i Tuzli, gdje su Srbi, Hrvati, Muslimani i razne druge nacionalne i etničke grupe živjeli u slozi je opisala u dvije knjige nakon što je došla meni u Ameriku 1992-ge: Bosnian Counterpoint i Remembrances of Vanished Yugoslavia, Part 1: Bosnia 1917-1941. Nakon udaje za Hrvata, mog oca Juraja, odselili smo se u Zagreb, gdje smo preživjeli drugi svjetski rat, imali razne nedostatke, ali i imali sreću da uživamu u bogatom kulturnom životu u toma gradu. Ja sam odrasla u Zagrebu, svršila Klasičnu gimnaziju i upisala zoologiju na zagrebačkom fakultetu. Moji roditelji su se razveli 1950., a ja sam otišla na University of Penssylvania u Filadelfiji USA 1961. Tamo sam diplomirala i doktorirala, udala se, rodila troje djece i rastavila se od Roberta Borera Jr 1982-ge. Majka je opisala ratne godine u Zagrebu u knjizi Neither on the Earth nor in the Sky (Čardak ni na nebu ni na zemlji.)

Zadnju knjigu, Requiem for Yugoslavia je majka napisala da dokumentira put koji smo ona, ja, moj drugi muž, Paul Wenger, i moj sin Richard Borer napravili 1991. u momentu kada se Jugoslavija počela raspadati. Mi smo vozili niz rijeku Moravu da vidimo srpske manastire sa bizantinskim freskama, preko Crne Gore do Hrvatske, pa onda duž divne dalmatinske obale sa spomenicima iz grčke i rimske baštine do Zagreba.  Sve te knjige je majka napisala i štampala u Americi. U svima je prikazivala svoju žalost da se Jugoslavija, koje se sjeċala iz svog djetinjstva, raspala. U aprilu 2021. je majka umrla u 104. godini života.

Da se njena uspomena sačuva i njena želja da se objasni kako su se Slaveni složili da sklope Jugoslaviju nakon prvog svjetskog rata, i onda posvađali koncem 20. stoljeċa, ja sam ustanovila zadužbinu u majčin pomen u centru za ruske, istočno evropske i istočno azijske zemlje (CREES) na Mičigenskom univerzitetu gdje sam umirovljeni professor. Njihov zadatak je da povremeno organiziraju predavanja, filmove i slično o Jugoslaviji, a glavni cilj je da netko od pozvanih objasni geopolitičke, nacionalne, i kulturne razloge za stvaranje i rastvaranje Jugoslavije.

Prvo inauguracijsko predavanje ċe dati Robert D. Kaplan 7. oktobra u 5 popodne po mičiganskom vremenu, a u 11 navečer po vašem centralno evropskom vremenu. Zašto Kaplan? Jedan moj prijatelj mi je u 2016. spomenuo Kaplanovu knjigu Balkan Ghosts. Knjiga me je očarala, jer je Kaplan putovao po balkanskim zemljama (Jugoslavija, Rumunija, Grčka) oko 1990. i opisao historiju, politiku, i kulturu tih zemalja. Prošlog ljeta je publicirao knjigu Adriatic, u kojoj je opisao slične elemente nakon 30 godina. U obje knjige opisuje geopolitiku svaranja i razaranja Jugoslavije. Nakon što sam mu poslala mamine 4 knjige pristao je da da inauguracijsko predavanje, koje opisuje u emailu koji najavljuje njegovo predavanje.  Naslov njegovog predavanje je “Vraċanje u kolosjek historije”. Njegov profesionalni rezime je:

Predsjednik geopolitike u Institutu za stranu politiku

Štampao 20 knjiga o inostranoj politici i proputovanjima, uključujući AdriaticThe Good AmericanThe Revenge of GeographyAsia’s CauldronMonsoonThe Coming AnarchyBalkan Ghosts.

Trideset godina je izvještavao o inostranoj politici u časopisu Atlantic. Bio je član u Pentagonu za odbrambenu politiku i član  egzekutivne grupe američke mornarice. Magazin Foreign Policy ga je imenovao dva puta među 100 globalnih mislilaca.

Jasno mi je da to predavanje neće sve od vas koje sam obavijestila, zanimati. Rješenje je jednostavno: ignorirajte moju poruku. Isto mi je jasno da mnogi od vas možda ne baratate engleskim tako da ċe vam biti komplicirano pratiti njegova objašnjenja, kao i to da su mamine knjige na engleskom i da se trenutno samo jedna može kupiti na Amazon.com (Remembrances).

Ipak, ako vas predavanje zanima, zapamtite da je 7. oktobra. Prema mojim konverzijama mičigenskog vremena, predavanje koje je ovdje u  5 popodne, treba da bude na jugoslavenskom terenu u 9 naveče. VAŽNO je da se trebate registrirati da predavanje čujete (inače je besplatno). Link za registraciju je: https://myumi.ch/pZ47y. Ako vam taj čas promakne, mislim da ċe predavanje biti snimano, pa vam ga ja mogu poslati kao URL (elektronsku adresu) da ga vidite kao film.

Ispod je link za majčinu In Memoriam stranicu na kojem možete vidjeti preko 100 fotografija iz njenog života u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji i Americi.

https://www.dignitymemorial.com/obituaries/ann-arbor-mi/borka-tomljenovic-10171358

Srdačni pozdrav, Katarina Tomljenoviċ Borer.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno