Politika

Na lokalne izbore u BiH izlazi 87 stranaka i više od 80 nezavisnih kandidata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na lokalne izbore u BiH izlazi 87 stranaka i više od 80 nezavisnih kandidata – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ovjerila je prijave za 87 političkih stranaka za učešće na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar 2020. godine, nakon što je istekao rok za otklanjanje nedostataka u prijavama za lokalne izbore, saopšteno je iz CIK BiH

“Među ovjerenim političkim strankama je i pet političkih stranaka koje su dostavile nove nazive koji će se koristiti u izborne svrhe i jedna politička stranka koja je dostavila pravosnažno rješenje o registraciji stranke iz sudskog registra”, naveli su iz CIK-a.

Odbijena je prijava za učešće na izborima političke stranke Napredna Srpska-NS jer u ostavljenom roku nije otklonila nedostatak, odnosno nije dostavila novi naziv političke stranke koji bi se koristio u izborne svrhe.

CIK BiH ovjerila je i prijave za učešće na lokalnim izborima za 81 nezavisnog kandidata, kao i četiri nezavisna kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Odbijene su prijave za učešće na izborima za 16 nezavisnih kandidata jer ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini prijavilo se ukupno 136 političkih stranka i 379 nezavisnih kandidata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 7. maja donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

U Prijedlogu budžeta koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio 15. jula po skraćenoj procedure, planirana su i sredstva za sprovođenje lokalnih izbora u BiH u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona eura).

Konačnu odluku za usvajanje budžeta donijeće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca.

Izvor: slobodnaevropa.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno