Ostali sportovi

Na današnji dan: Ragbisti BiH odigrali prvi međunarodni protiv Nade u Splitu

Šta znači jedan RAGBI kolektiv za zajednicu!!! U ovim danima moramo se prisjetiti jednog od “podviga” zeničkih ragbijaša iz 1992. godine. Ragbi savez Bosne i Hercegovine jedan je od prvih sportskih saveza koji je formiran u Bosni i Hercegovini.

Nakon formiranja Ragbi saveza tadašnji zaljubljenici ragbija iz klubova koji tada rade u Gradu Zenica okupljaju se u prvu reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je odigrala zvaničnu utakmicu kao Reprezentacija Bosne i Hercegovine te davne 1992. godine. Obzirom na uslove putovanja i okolnosti koje su vladale u našoj državi te godine to putovanje sigurno možemo nazvati “historijsko” kako za ragbi Bosne i Hercegovine tako i za ragbijaše Grada Zenice ali uopćeno i za sport Bosne i Hercegovine.

Utakmica je odigrana u R Hrvatskoj u gradu Splitu na stadionu Stari Plac starog ragbijaškog prijatelja Rugby Nada Split koji je nedavno napunio 60. godina postojanja.

Ovo je sigurno podvig kojeg se trebamo sjećati i obilježavati jer je dokaz da u ragbiju kao sportu postoji samo prijateljstvo, kolegijalnost, timski rad i fer i korektno natjecanje koje se ne prenosi samo sa koljena na koljeno nego se kao takvo održava transgeneracijski što je i dokaz danas.

Tadašnju ekipu sačinjavali su: R.Petković, M. Kapić, S. Fetić, R. Ćerim, Kajmak, D. Majcen, I. Šuvalić, Ćolić, S. Ćerim, H. Karić, M. Kapić, Smriko, Garanović, Ključević, Čajo, Križić, Fetić, Đerek, Lagumdžija, P. Bilić. Fizio: Živković, selektor: Nasir Vehabović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem