Ljudi

Na današnji dan otišao na vrhuncu: Postoje li danas ličnosti slične Mirsadu Hibiću?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan otišao na vrhuncu: Postoje li danas ličnosti slične Mirsadu Hibiću? – Mirsad Hibić, legendarni kapiten Zmajeva, na današnji dan prije 16 godina odigrao je posljednju utakmicu za reprezentaciju BiH.

Tog 28.aprila u Zenici je gostovala Finska. Danima se pripremala ceremonija oproštaja slavnog igrača od nacionalnog tima, na stadionu na kojem je ponikao kao igrač i odigrao prve minute u seniorskoj konkurenciji.

Hibić je nekoliko dana ranije sporazumno raskinuo ugovor sa Atlético Madridom. Stasiti Zeničanin je dvije godine prije isteka ugovora, odlučio da se vrati kući.

Mogao je igrati još najmanje tri-četiri godine, zaraditi milione, ali se vratio da bude uz bolesnu majku do posljednjega dana života.

“Diego Simeone mi je pružio ruku i čestitao na odluci rekavši da on ne bi mogao biti tako hrabar” prisjeća se Hibić.

Biti kapiten tako velikog kluba kao što je Atlético, je ogromna stvar za svakog igrača. Hibić je mogao još nositi vrpcu oko ruke, ali mu je bilo svega preko glave. U 31.godini se povukao ne želeći razmatrati ponude Glasgow Rangersa i Feberbahçea.

Plan tadašnjeg direktora reprezentacije Ahmeta Pašalića, podržan selektorom Blažom Sliškovićem, bio je da Hibića u šestoj minuti (kapiten je nosio broj šest na dresu) zamjeni Gradimir Crnogorac, igrač Slobode, momak koji je puno obećavao. Osim što je bio stasit i igrao lijevom nogom, Crnogorac je imao i prijeku narav i smatralo se da će puno napraviti.

Hibić je, ipak, zahtijevao da ga zamjeni Saša Papac. Tako je i bilo. U šestoj minuti utakmice sa Finskom na teren ušao Papac, igrač koji je kasnije bio važan član reprezentacije.

Nakon izlaska iz igre, Hibić je obišao krug oko terena. Bacao je dresove i lopte navijačima i nakon toga se uputio u svlačionicu. Bio je to kraj jedne uspješne karijere, koja je počela na Bilinom polju. Tu je, protiv Albanije 1996 godine, simbolično, zabilježio prvi nastup za BiH, kao povrijeđen igrač splitskog Hajduka. Odigrao je 36 utakmica i upisao se zlatnim slovima u historiju reprezentacije BiH.

Utakmica je završena pobjedom BiH sa 1:0, a gol je pred kraj utakmice postigao Zvjezdan Misimović.

sportske.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno