Ljudi

Armin Jašarević na čelu BZK “Preporod” ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Armin Jašarević na čelu BZK “Preporod” u ZDK – Zajednica općinskih/gradskih društava Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u Zeničko-dobojskom kantonu osnovana je 13. decembra 2011. godine sa ciljem bolje koordinacije među društvima u ZDK. Skupština je u januaru 2020. godine izabrala mr.sci. Armina Jašarevića za predsjednika zajednice BZK “Preporod” u ZDK, koji je nakon devet godina naslijedio predsjednika Nedima Talića.

Armin Jašarević je rođen 23. februara 1989. godine u Zenici. Nakon završene osnovne škole, odlazi u Republiku Tursku gdje završava Medresu (2004), a nakon srednje škole završava Teološki fakultet na Univerzitetu Uludag u Bursi (2012), te na istom Univerzitetu magistrira na temu “Istraživanje o povezanosti sreće i religije kod bosanskih adolescenata” na odsjeku Religijska psihologija (2014).

Radio je kao prevodilac i konsultant u BiGmevu pri Počasnom konzulatu BiH u Bursi do 2014. godine. U Turskoj je ostvario značajnu saradnju i poznanstva sa nevladinim organizacijama na polju obrazovanja, nauke i kulture. Trenutno je zaposlen kao odgajatelj i profesor filozofije u Elči-Ibrahim pašinoj medresi u Travniku.

Od povratka iz Turske do danas aktivan je u društvenoj zajednici što su prepoznali članovi BZK “Preporod”.

Novi Upravni odbor čine predsjednici općinskih/gradskih društava BZK “Preporod” u ZDK. Novi predsjednik Nadzornog odbora je Nedim Talić, dok je novi član Suda časti Aldin Ibrahimagić.

Nakon upisa promjena u Ministarstvu pravde ZDK, održana je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora, ali zbog pandemije sjednica je organizovana online, na kojoj su sve tačke Dnevnog reda predložene od strane predsjednika Jašarevića usvojene jednoglasno.

U izradi je zvanična web stranica www.zdk.preporod.ba na kojoj će se nalaziti informacije o svim aktuelnostima općinskih/gradskih društava, kao i kalendar svih dešavanja u organizaciji Preporoda u ZDK Predsjednik Jašarević na nedavno održanoj Izvještajno-izbornoj Skupštini BZK “Preporod” Zenica u svom obraćanju naglasio je važnost Preporoda:

“Bošnjaci su kroz cijelu historiju na razne načine uspjeli sačuvati svoju tradiciju, identitet i vjeru. Danas, mi uzivamo u onome šta su nam pretci prenijeli i u emanet ostavili. U tome prednjači BZK “Preporod” kao jedno od najstarijih kulturnih institucija Bošnjaka. Preporod je kroz svoje postojanje Bošnjake afirmisao ka tradiciji i običajima.

Preporodov značaj posebno je važan danas, u modernom vremenu kada nam se prikazuju stvari koje nisu niti će biti dio naše tradicije. Naša zadaća jeste prenijeti emanet Preporoda na buduće generacije, jer kako naš prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine r. Alija Izetbegović kaže: “Gubitak identiteta se plaća poniženjem i ropstvom”. – rekao je Jašarević.

BZK “Preporod” ZDK poziva sve zainteresovane da se pridruže misiji i viziji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno