Kultura

Muzej grada Zenice postavio izložbu “Tvrđave u dolini Bosne”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muzej grada Zenica postavio je danas izložbu fotografija, historijskih informacija i manje poznatih činjenica o srednjovjekovnim tvrđavama na području Zeničko-dobojskog kantona, koja nosi naziv “Tvrđave u dolini Bosne”.

Autor izložbe je mr. Emir Porča, kustos Muzeja grada Zenica, koji je napomenuo kako se u dolini rijeke Bosne i na području ZDK nalazi većina srednjovjekovnih tvrđava u BiH.

– Ideja ove izložbe je da se predstave nova saznanja do kojih smo došli u istraživanju historije naših tvrđava, posebno njihova sudbina dolaskom Osmanlija u BiH – kazao je Porča.

On je dodao kako su, na primjer, bh. historičari dugo godina polemisali o vremenu kada je porušen Bobovac.

– Ali, nikada niko nije došao do konkretnog dokumenta kojim se naređuje njegovo uništenje. To se desilo u osmanskom periodu – podsjeća Porča, dodavši da je poenta izložbe informirati posjetioce o trenutnom stanju tih tvrđava.

On dodaje i kako su tvrđave u Vranduku kod Zenice i u Tešnju pristupačne i otvorene za turiste, dok na primjer tvrđava u Maglaju, a koja ima isti turistički potencijal, nije iskorištena.

– Visoko je, možda, i najugroženiji primjer naše tvrđave. Na Visokom su se čuvale samo ruševine, ali i te ruševine su dio naše historije i treba da budu dostupne turistima koji dolaze na naše terene – smatra Porča.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević ističe da su prikupili i tlocrte koji pokazuju kako su ti gradovi-utvrde stvarno izgledali prije rušenja.

– Ovo je značajna izložba, ne samo informativno, nego i po pitanju reklamiranja naših turističkih potencijala – napominje Jašarević.

Autori fotografija tvrđava i gradova u kojima se one nalaze su zenički fotografi Dado Ruvić i Muhamed Tunović-Badi.

Izložba, koja je dostupna i u video formi na CD-u, bit će otvorena do 7. septembra.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno