Kultura

BNP: 68. sezonu u BNP-u obilježila međunarodna festivalska učešća, brojne nagrade, gostovanja i premijere

BNP: 68. sezonu u BNP-u obilježila međunarodna festivalska učešća, brojne nagrade, gostovanja i premijere – U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana koferencija za medije povodom rezimiranja programsko-poslovnih rezultata i realiziranih projekata u protekloj 68. umjetničkoj sezoni, kao i povodom predstavljanja projekata planiranih za nastupajuću 69. sezonu 2018/2019. Na konferenciji za medije su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, umjetnička rukovoditeljica Lajla Kaikčija, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović, voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo, izvršni producent Denis Krdžalić i direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo Nihad Kreševljaković.

Prema riječima direktora Begagića, Bosansko narodno pozorište Zenica je svoju 68. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu 2017/2018. završilo sa značajnim programskim rezultatima. I ove sezone je zenički BNP zadržao status pozorišne kuće sa najvećim brojem premijernih izvedbi u segmentu drame, te je u 68. sezoni izvedeno osam premijernih izvedbi, od kojih su tri predstave u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, a pet predstava u produkciji scena namijenjenih za odraslu publiku. Zenički BNP je protekle sezone zadržao i višegodišnju praksu realizacije velikih međunarodnih koprodukcijskih projekata, te su tako pored već uobičajenih partnerskih projekata sa Međunarodnom kulturnom manifestacijom „Zeničko proljeće“ i Festivalom bh. drame, protekle sezone realizirani koprodukcijski projekti sa partnerima iz Novog Pazara, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo i teatrom „Maxim Gorki“ iz Berlina.

Četiri predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i umjetnici angažovani u njihovim ansamblima osvojili su deset nagrada i priznanja na pozorišnim festivalima u zemlji i regionu. Predstava „Moja Fabrika“ nastala prema istoimenoj knjizi Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, u protekloj je sezoni osvojila četiri nagrade, jednu na 22. jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ Užice i tri nagrade na 34. regionalnim susretima pozorišta/kazališta u Brčkom. Predstava „Ravna ploča“ rađena prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, također je osvojila četiri nagrade na 17. festivalu bh. drame. Predstava u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene „Prodani smijeh“ bugarskog autora i reditelja Darka Kovačovskog osvojila je nagradu na 19. Lut Fest-u. Begagić je izrazio zadovoljstvo jer je zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u saradnji i uz podršku osnivača i finansijera, u protekloj sezoni djelimično obnovljena radovima na sanaciji fasade i rekonstrukciji uništenih staklenih ploha na prostoru Gornjeg foajea čime je vraćena optimalna funkcionalnost objektu.

Izvršni producent BNP Zenica Denis Krdžalić je istakao da su u 68. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica realizirana ukupno 22 festivalska učešća, od kojih je 12 bosanskohercegovačkih i 10 inozemnih, čime je praktično zeničko pozorište uzelo učešće na svim važnijim pozorišnim festivalima u BiH, kao i na značajnim inozemnim festivalima kao što su Die Jugoslavische Traum Festival u Bernu, 42. internacionalni teatarski festival MOT Skoplje, 22. jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda Užice, 9. međunarodni pozorišni festival savremenog pozorišta Desiree Central Station Subotica, 32. međunarodni festival Budva Grad Teatar i 31. međunarodni festival Barski ljetopis. 68. sezonu je obilježilo i 25 realiziranih gostovanja, od kojih su četiri inozemna, 21 gostovanje realizirano u brojnim gradovima u BiH i pet gostovanja u gradovima i mjestima Zeničko-dobojskog kantona.

Voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo istakao je kako je na scenama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica realizirano ukupno 235 programa, u okviru kojih je 117 repriznih izvedbi predstava BNP Zenica, 41 gostujuća predstava, te 77 ostalih programa među kojima su brojne izložbe, promocije, koncerti i druge manifestacije. U organizaciji BNP Zenica realiziran je i 17. festival bosanskohercegovačke drame u okviru kojeg su i ove godine izvedene predstave iz zemlje i regiona promovišući i dajući važnost domaćim autorima i bh. teatru. U okviru Festivala održana su 23 sadržaja u takmičarskom, pratećem i KIDS programu. Pored pomenutih aktivnosti, BNP Zenica je u 68. sezoni koordiniralo Evropskom teatarskom manifestacijom Noć tetara, koja se u Evropi tradicionalno održava treće subote u mjesecu novembru i kojom od samog pokretanja u BiH, već osam godina, koordinira Bosansko narodno pozorište Zenica.

Umjetnička rukovoditeljica BNP Zenica Lajla Kaikčija je za prvu polusezonu nastupajuće 69. sezone najavila tri nova projekta, od kojih je prvi projekat „Bure baruta“, autora Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, čije se premijerne izvedbe najavljuju za 20. i 21. septembar na Velikoj sceni BNP Zenica i 27. septembra u Skoplju. Također, planiran je rad na produkcijama drama mladih bh. autora i autorica – Darija Bevande „Ružičasti mjesec“ i Lejle Kalamujić „Ljudožderka ili Kako sam ubila svoju porodicu“, čime bi se nastavilo sa afirmacijom bh. dramskog pisma, a što bi i ove sezone trebalo činiti okosnicu repertoarske politike ovog narodnog pozorišta.

U produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, kako je istakao njen rukovodilac Miroljub Mijatović, producirane su tri predstave: „Prodani smijeh“, lutkarska predstava za djecu, edukativna predstava za djecu „Ko smo i čime se bavimo?“, u koprodukciji BNP-a i Crvenog križa BiH, te predstava za mlade „Henrik Peti“ u režiji Miroljuba Mijatovića. Treću godinu zenički BNP u koordinaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene je realizirao  Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji je ujedinio sadržaje za djecu i mlade iz zemlje i regiona, te priredio pravu čaroliju za najmlađe posjetitelje. U 68. sezoni Dječija, omladinska i lutkarska scena je uzela učešće i bila organizator dramskih smotri i pozorišnih kampova koji su okupili mlade iz zemlje i regiona i time proširili aktivnosti razvijanja dramskog obrazovanja, a uspješno je producirana i 6. nacionalna smotra dramskog stvaralaštva mladih sa poteškoćama u razvoju.

Bosansko narodno pozorište Zenica i u 69. sezoni nastavlja saradnju sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, te će 30. septembra u okviru glavnog programa 58. MESS-a biti izvedena predstava „Rambuku“  u režiji Mihaija Maniutiuja i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Temišvar iz Rumunije. Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković se zahvalio BNP-u Zenica na dugogodišnjoj uspješnoj programsko-poslovnoj saradnji, te je poželio uspješnu predstojeću sezonu, naglašavajući važnost brige vlasti i šire zajednice o Zeničkom pozorištu koje iz godine u godinu niže značajne umjetničke i repertoarske uspjehe i čija ukupna infrastruktura i dalje predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata scensko-produkcijskih potencijala Bosne i Hercegovine.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

PREMIJERE U 68. SEZONI (2017/18)

 

 

 

1.          Vasileva, Nađa i Kovačovski, Darko: Prodani smijeh, red. Darko Kovačovski
(Premijera: 23.9.2017.)
2.          Steyaert, Thomas & Ansambl: If Someone Speaks, It Gets Lighter, red. Thomas Steyaert
(Premijera: 18.10.2017.)
3.          Mačak, Nijaz: Ko smo mi i čime se bavimo?, red. Miroljub Mijatović
(Premijera: 27.11.2017.)
4.          Paković, Zlatko: Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića, red. Zlatko Paković
(Premijera: 29.11.2017.)
5.          Shakespeare,  William: Romeo i Julija, red. Selma Spahić
(Premijera: 27. 3. 2018.)
6.          Cornelissen, Ignace: Henrik Peti, red. Miroljub Mijatović
(Premijera: 6. 4. 2018.)
7.          Berbo, Vernesa & Sauer, Moritz: Samo da ne pucaju, red. Moritz Sauer (Premijera: 3. 5. 2018.)
8.          Komadina, Dragan: Ravna ploča, red. Lajla Kaikčija
(Premijera: 7. 5. 2018.)

 

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA

NAGRADE I PRIZNANJA U 68. SEZONI (2017/18)

 

Selvedin Avdić: MOJA FABRIKA; Režija: Selma Spahić

 

1.       SPECIJALNA NAGRADA FESTIVALA „ARDALION“ –22. jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, Užice, Srbija, 2017.

2.       “ZLATNA STATUA” ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI – 34. susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.

3.       NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU – Selma Spahić– 34. susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.

4.       NAGRADA ZA NAJBOLJU SCENOGRAFIJU – Sabina Trnka – 34. susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH, 2017.

 

Dragan Komadina: RAVNA PLOČA; Režija: Lajla Kaikčija

 

5.       NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE (ZA NAJBOLJU GLUMICU)– Gordana Boban – 17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

6.       NAGRADA ZA NAJBOLJU EPIZODNU ULOGU – Zlatan Školjić – 17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

7.       NAGRADA PUBLIKE ZA NAJBOLJEG GLUMCA – Nusmir Muharemović – 17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

8.       NAGRADA ŽIRIJA NOVINARA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU – 17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

 

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: PRODANI SMIJEH; Režija: Darko Kovačovski

 

9.       NAGRADU STRUČNOG ŽIRIJA ZA LUTKARSKU ANIMACIJU –Zlatan Školjić – 19. Lut Fest, Sarajevo

 

 

FESTIVALSKA UČEŠĆA U 68. SEZONI (2017/18)

Ukupno: 22 (BiH: 12; INO: 10)

 

  1. 9. 2017.
  2. internacionalni teatarski festival MOT, Skoplje, Makedonija
    Selvedin Avdić: Moja Fabrika

Režija: Selma Spahić

 

  1. 10. 2017.
  2. internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevo

Selvedin Avdić: Moja Fabrika

Režija: Selma Spahić

 

  1. 10. 2017.
  2. internacionalni teatarski festival MESS, Sarajevo

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 11. 2017.
    22. jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, Užice, Srbija

Selvedin Avdić: Moja Fabrika

Režija: Selma Spahić

 

  1. 11. 2017.
  2. susreti pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH
    Selvedin Avdić: Moja Fabrika

Režija: Selma Spahić

 

  1. 12. 2017.
    9. međunarodni festival savremenog pozorišta “Desire Central Station 2017.”, Subotica, Srbija

Selvedin Avdić: Moja Fabrika

Režija: Selma Spahić

 

  1. 12. 2017.
    9. međunarodni festival savremenog pozorišta “Desire Central Station 2017.”, Subotica, Srbija

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 12. 2017.
  2. internacionalni festival edukativnog teatra, Zenica, 2017.

Nijaz Mačak: Ko smo mi i čime se bavimo?

Režija: Miroljub Mijatović

 

  1. 12. 2017.

Schlachthaus Theater Bern, Švicarska

Die Jugoslavische Traum Festival

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

  1. 12. 2017.
  2. internacionalni festival edukativnog teatra, Zenica, 2017.

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 12. 2017.
  2. internacionalni festival edukativnog teatra, Zenica, 2017.

Vesna Ognjenović & Budimir Nešić – Grupa autora: Pozdravi nekog

Režija: Miroljub Mijatović

 

  1. 12. 2017.

Schlachthaus Theater Bern, Švicarska

Die Jugoslavische Traum Festival

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

 

  1. 12. 2017.

Schlachthaus Theater Bern, Švicarska

Die Jugoslavische Traum Festival

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

 

  1. 12. 2017.

Schlachthaus Theater Bern, Švajcarska

Die Jugoslavische Traum Festival

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

 

  1. 2. 2018.
  2. međunarodni festival „Sarajevska zima“ 2018.
    Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 4. 2018.
    TKT Fest, Teatar “Kabare”, Tuzla

Zlatko Paković: Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića

Režija: Zlatko Paković

 

  1. 4. 2018.
    10. festival zabavljača za djecu, Trebinje

Fuad Tabak: Bajka u bajci

Režija: Željko Milošević

 

  1. 5. 2018.
  2. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

Dragan Komadina: Ravna ploča

Režija: Lajla Kaikčija

 

 

  1. 5. 2018.
    17. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2018.

Fuad Tabak: Bajka u bajci

Režija: Željko Milošević

 

  1. 5. 2018.
  2. Lut Fest, Sarajevo
    Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 7. 2018.
  2. međunarodni festival “Budva grad teatar”, Budva, Crna Gora

William Shakespeare: Romeo i Julija

Režija: Selma Spahić

 

  1. 7. 2018.
  2. međunarodni festival “Barski ljetopis”, Bar, Crna Gora
    William Shakespeare: Romeo i Julija

Režija: Selma Spahić

GOSTOVANJA U 68. SEZONI (2017/18)

Ukupno: 25 (INO: 4; BiH: 21; ZDK: 5)

 

  1. 9. 2017.
    Gostovanje u Živinicama

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 9. 2017.
    Gostovanje u Tuzli

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 9. 2017.
    Gostovanje u Donjem Vakufu

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 9. 2017.
    Gostovanje u Bugojnu

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 9. 2017.
    Gostovanje u Jajcu

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 10. 2017.

Gostovanje u Sarajevu

Vladimir Đorđević: Put do čarolije

Režija: Miroljub Mijatović

 

  1. 10. 2017.

Gostovanje u Novom Travniku

Vladimir Đorđević: Put do čarolije

Režija: Miroljub Mijatović

 

  1. 10. 2017.
    Gostovanje u Sarajevu

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

 

  1. 10. 2017.
    Gostovanje u Novom Sadu, Srbija

Haris Pašović: Za šta biste dali svoj život?

Režija: Haris Pašović

 

  1. 10. 2017.

Gostovanje u Zavidovićima

Hasan Džafić & Lajla Kaikčija & Grupa autora: Gluha svadba

Režija: Lajla Kaikčija

 

  1. 10. 2017.
    Gostovanje u Beogradu, Srbija

Haris Pašović: Za šta biste dali svoj život?

Režija: Haris Pašović

 

  1. 11. 2017.

Gostovanje u Prijedoru

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 11. 2017.

Gostovanje u Kaknju

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 11. 2017.

Gostovanje u Mostaru

Darko Kovačovski & Nadja Vasileva: Prodani smijeh

Režija: Darko Kovačovski

 

  1. 12. 2017.
    Premijera u Novom Pazaru, Srbija

Zlatko Paković: Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića

Režija: Zlatko Paković

 

  1. 2. 2018.

Gostovanje u Maglaju

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 2. 2018.

Gostovanje u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 2. 2018.

Gostovanje u Sarajevskom ratnom teatru SARTR – Sarajevo

Tanja Šljivar: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali

Režija: Mirjana Karanović

 

  1. 2. 2018.

Gostovanje u Ilijašu

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 4. 2018.

Gostovanje u Tešnju

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 4. 2018.

Gostovanje u Tesliću

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 4. 2018.

Gostovanje u Hadžićima

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 4. 2018.

Gostovanje u Zavidovićima

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 4. 2018.

Gostovanje u Brezi

Haris Pašović: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Režija: Haris Pašović

 

  1. 6. 2018.

Malo pozorište “Duško Radović”, Beograd, Srbija

Tom Lycos & Stefo Nantsou: Kamenje

Režija: Miroljub Mijatović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem