Info

Muslimani u ponedjeljak obilježavaju Dan ašure: Znate li kako se pravi ovo jelo?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani u ponedjeljak obilježavaju Dan ašure: Znate li kako se pravi ovo jelo? – Muslimani u ponedjeljak, 9. septembra, obilježavaju Dan ašure, sjećanje na Božije vjerovjesnike, važne historijske datume.

Ovo je prilika kada se muslimani u svijetu sjećaju teških trenutaka koje su vjerovjesnici imali tokom svog života, ali i milosti Uzvišenog Boga koji im je pomagao u najtežim trenucima širenja Božije riječi.

Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure. Prema predanjima u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha, naveli su iz Islamske zajednice BiH.

Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Na ovaj dan se spravlja i posebno jelo ašura (na arapskom deset). Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha, koji je, po predanjima, u svoju lađu ukrcao po par od svega živoga.

Simbolika ašure uglavnom se vezuje uz poslanika Nuha i riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog svjetskog potopa. Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali hranu koja im je preostala i sve to nesebično podijelili između sebe.

Danas, simbolika ašure i broda predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uvjerenja.

Običaj je da se ašura podijeli komšijama i rodbini. U tom smislu ašura podsjeća na obnovu razorenog društva i njegovo ponovno rađanje.

Kako napraviti ašure?

Ovo jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Najčešće se koriste: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnici), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda… Od začina, možete koristiti: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer…

Tvrdi sastojci, poput riže i pšenice se prethodno skuhaju posebno, te dodaju u smjesu u kojem se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće. Ovo jelo se kuha satima, a na kraju se dodaju začini.

Voće i slatki sastojci se koriste u najvećoj mjeri, dok se sastojci sa jačim okusima stavljaju u manjim količinama, kako bi se doprinijelo zanimljivosti okusa.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno