Info

Musk otkrio šta ga je potaklo na istraživanje svemira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Musk otkrio šta ga je potaklo na istraživanje svemira – Još kao tinejdžer Elon Musk je osjećao “ličnu obavezu” za sudbinu čovječanstva, navodi se u knjizi “Elon Musk: Tesla, SpaceX i Potraga za fantastičnom budućnošću”, autora Ashlona Vancea.

Muskova ljubav prema knjigama i lekcije koje je pronalazio u njima nadahnule su ga da stvori “čistiju energetsku tehnologiju ili izgradi svemirske brodove kako bi proširio domet ljudske vrste” u budućnosti, piše Vance.

Neke od tih knjiga, koje Musk i danas preporučuje, su naučno-fantastični serijal od 7 knjiga autora Isaaca Asimova – “Fondacija”.

– Vrijedno je pročitati knjige iz serije “Fondacija” onim redom kako su objavljene – napisao je Musk u srijedu na Twitteru.

Asimova “Fondacija” govori o “propadanju i ponovnom rođenju ogromnog međuzvjezdanog carstva u budućnosti”.

– Pouku koju sam izvukao iz ove sage je “da biste trebali pokušati poduzeti akcije koje će produžiti civilizaciju, minimizirati vjerovatnoću mračnog doba i smanjiti dužinu mračnog doba ako do njega dođe – rekao je jednom ranijom prilikom Musk.

Musk je također rekao da je iz ove knjige naučio da se “civilizacije kreću u ciklusima”, što ga je potaklo da istraži svemir i unapredi “uzlazni ciklus čovječanstva”.

– S obzirom na to da je ovo prvi put u 4,5 milijardi godina da je čovječanstvu moguće produžiti život izvan Zemlje, čini se da bi bilo pametno djelovati dok je prozor mogućnosti otvoren, i ne računati na činjenicu da će biti otvoren dugo – rekao je Musk.

Kao rezultat toga, Musk je pokrenuo kompaniju SpaceX 2002. godine. Prije toga je osnovao firmu X.com, koja je kasnije postala PayPal, a prodata eBayu za 1,5 milijardi dolara.

Musk je jednom prilikom kazao da su Asimova djela bila ključna inspiracija za stvaranje SpaceX-a.

Musk je 2003. pokrenuo Teslu, zatim firmu Neuralink 2016. i The Boring Company 2017. Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 42,3 milijarde dolara.

BiznisInfo.ba

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno