Info

Možemo li očekivati toplo ljeto u BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nedim Sladić: Možemo li očekivati toplo ljeto u BiH – Početak sedmice obilježava promjenjivo vrijeme uzrokovano prolaskom hladnog fronta. Padavine se očekuju u vidu kiše u nižim predjelima, a susnježica i snijeg iznad 700 metara nadmorske visine. Od 27. do 31. marta prognozira se sunčano i suho vrijeme, a više o vremenu za N1 je govorio meteorolog amater Nedim Sladić.

Sladić nam je rekao kako današnja promjena vremena nije ništa neobično za mart te da je “mart jedan od najpromjenjivijih mjeseci u BiH i Evropi”.

“Tada se sukobljavaju dvije mase – topla s juga i hladna s istoka i to je tranzicija u proljeće. Česte promjene vremena se dešavaju u martu tako da imamo prolazak hladnog fronta i osjetnije je pala temperatura zraka za nekih deset stepeni. Ono što je zajedničko za sva područja BiH danas jeste da je došlo do promjene vremena – nešto više sunčano je na jugoistoku zemlje, ali i tamo će doći do oblačenja”, kazao nam je Sladić.

“Mjesec mart jeste karakterističan za ove promjene i ovo što se dešava sada su tri marčane bure, i ova sada je treća. One su uvertira da će doći proljeće. Ako se ne dese bure sada, onda će doći kasnije. Tako da možemo zaključiti da su se ispuhale na vrijeme”, naveo je te dodao:

“Mart se uvijek razlikuje iz godine u godinu. Prošle godine u ovo doba imali smo snježnu epizodu i temperature su išle i do minus 10 stepeni. Ove godine malo je to šaroliko. Sada je došla kratkotrajna hladna epizoda, ali ne treba zaboraviti da je najveća zabilježena temperatura od 26,6 stepeni zabilježena 2001. godine, što znači da mart koliko može donijeti hladne, može i tople dane”.

Na pitanje da li možemo očekivati snijeg nam je rekao: “Kada govorimo o aprilu, gotovo svaki drugi april nam donese snijeg. Ako pogledate unazad 18 godina, svaki drugi april je imao snijeg. Ja još uvijek ne bih isključio mogućnost snijega u aprilu, ali možemo se ravnati i po onoj tradicionalnoj narodnoj izreci ‘dok ne pukne jaje’. Ono što možemo sada reći za mjesec april jeste da će april biti prosječan do tek malo topliji od prosjeka”.

PItali smo ga i da li već može dati prognozu za ljeto.

“Prognoza je izrazito nesigurna, ali postoje indicije koje su mnogi numerički modeli već izračunali i za sada ovo ljeto djeluje da će biti izuzetno toplo, a naravno u takvim okolnostima nije isključena ni mogućnost toplotnih valova. No, kada pogledamo sliku unazad desetak ljeta, ovo se ne bi trebalo puno razlikovati od prošlogodišnjih. U maju možemo ipak dati najsigurniju ljetnu prognozu. Ponašanje mjeseca aprila će to pokazati, jer april se najteže i prognozira. Kako se april bude ponašao, tada ćemo znati. April je prošle godine poremetio sve proračune, ali trenutno stanje jeste da su ga zagrijali doslovno do tačke usijanja”, poručio je Nedim Sladić gostujući na N1.

Izvor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno