Info

Penzioneri u FBiH bi u maju mogli dobiti dodatnih 48 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Penzioneri u FBiH mogli bi u maju dobiti na postojeću penziju i dodatkih minimalnih 48 KM, a zbog očekivanog povećanja od 3,5 posto koje će se uvrstiti i u protekle mjesece 2019. godine.
Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladit će penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve korisnike uz izuzetak onih koji primaju najvišu oenziju.

Glasnogovornik Zavoda PIO Tomislav Kvesić kazao je u izjavi za Fenu kako se radi o redovnom godišnjem usklađivanju penzija koje je predviđeno novim zakonom.

“To se radi 15. aprila svake godine na temelju dva parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija iznositi oko 3,5 posto”, pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzije u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi korisnici u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

“Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona KM na godišnjem nivou što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija”, kazao je Kvesić.

To znači da će penzioneri u FBiH, osim onih sa najvećim primanjima, dobiti povećanje penzije od minimalnih 12 KM, jer je trenutna minimalna penzija oko 360 KM. Također, s obzirom da će se povećanje uvrstiti retroaktivno od januara, penzioneri će u maju dobiti minimalno 36 KM, odnosno tri puta po 3,5 posto svoje penzije. Tako će penzioneri u FBiH u maju dobiti najmanje 48 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno