Info

Mostovi Prijateljstva sa Azerbejdžanom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica na čelu sa izvršnim menadžerom Jasminom Imamovićem bila je u posjeti Republici Azerbejdžan, glavnom gradu Bakuu. 
Mostovi Prijateljstva je nevladina organizacija koja radi na međunarodnoj saradnji i promociji BiH i prijateljskih država. Država sa kojom počinjemo saradnju jeste Republika Azerbejdžan.
Delegacija Mostova Prijateljstva je bila gost nevladinoj organizaciji iz Baku (Azerbeijan Demokratic Student-Youth Organization-ADASYO), koja je kao domaćin organizovala međunarodnu konferenciju pod nazivom ” Fredoom for Susha-Sloboda za Sushu (sačuvajmo kulturno nasljeđe-da bi smo imali mirnu budućnost)” u kojoj su uzeli učešće nevladine organizacije iz preko 20 država (Sudan, Bosna i Hercegovina, Moldova, Ukrajina, Srbija, Hrvatska, Bugarska , Rumunija, Turska, Belgija, Gruzija, Litvanija, Estonija, Bjelorusija, Azerbejdžan, i dr.). Tema konferencije bila je okupacija regije Susha (pokrajina Nagorno Karabah), od strane Armenije koja se desila prije 23 godine. Grad Susha je kulturni centar koji mnogo znači narodu Azerbejdžana a koji su uništili i devastirali armenska armija i paravojne formacije. Takođe su prilikom agresije i napada armenskih snaga počinjeni i ratni zločini gdje je ubijeno nekoliko stotina civila. Organizovanjem konferencije počinje internacionalna
Delegacija Mostova Prijateljstva se prilikom posjete susrela i razgovarala sa zamjenikom premijera Azerbejdžana Ali Hasanov. Zamjenik premijera Ali Hasanov je tokom razgovora rekao da je BiH prijateljska država i da će Republika Azerbejdžan u budućem periodu pomoći BiH realizacijom različitih projekata. Posjetili smo i sjedište ministarstva kulture i turizma Azerbejdžana i susreli se ministrom. razgovarali smo o saradnji na polju kulture i turizma i realizaciji zajedničkih projekata. Veoma bitna aktivnost koju smo realizovali tokom boravka u Azerbejdžanu jeste i potpisivanje memoranduma o saradnji između Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i Azerbejian DemocraticStudent-Youth Organization nevladine organizacije iz Bakua koja je bila domaćin međunarodne konferencije.

Dogovorenu se u budućem periodu zajedničke aktivnosti naše dvije organizacije koje će imati za cilj jačanje prijateljstva između BiH i Azerbejdžana kao i saradnja na polju mladih, kulture, sporta, turizma. Boravak u prelijepom i fascinantnom Bakuu zahvaljujući odličnom gostoprimstvu domaćina će ostati u lijepom sjećanju. Ubjeđeni smo da ćemo u budućem periodu imati kvalitetnu i plodonosnu saradnju sa institucijama i organizacijama iz Azerbejdžana



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno