Info

Digitalizacija u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Puni efekat i sve prednosti koje digitalizacija donosi: visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti, građani će moći da dobiju tek nakon završetka digitalizacije predajnika/emisione mreže u BiH.

Ovaj projekat u nadležnosti je Ministarstva za promet i komunikacije BiH. Međunarodnim sporazumima krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015. godine, rekao je u razgovoru za Vijesti.ba Muhamed Bakarević, direktor BHRT-a.

“Projekat digitalizacije je u nadležnosti Ministarstva za promet i komunikacije BiH. Potpisnici međunarodnog sporazuma kojim je krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje određen 17.juni su Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i RAK BiH. Ove adrese su u punom kapacitetu odgovorne za implementaciju međunarodnog sporazuma”, smatra Bakarević.

Govoreći o mogućnosti da RTRS počne sa digitalnim emitovanjem 17. juna, Bakarević ističe da je svaki scenarij moguć.

“Oprema je po državnom projektu instalirana na teritoriji Federacije za prvu A i prvi B fazu digitalizacije. Kako smo i promovirali krajem prošle godine Radio-televizija Bosne i Hercegovine, vlastitim finansijskim sredstvima i ljudskim resursima, strateškim investiranjem uspješno je završila prvu fazu digitalizacije produkcionih kapaciteta.

Zamijenjen je dio stare analogne opreme koja datira još iz perioda Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Projektom digitalizacije zamijenjen je centralni matrični sistem televizijskih i radijskih signala u zgradi RTV dom-a. Stare terenske kamere zamijenjene su novim sa digitalnim procesingom slike i tona i podržavaju zapis u visokoj HD rezoluciji. Maksimalno je ubrzan proces proizvodnje, razmjene priloga i novinarskih priča, sa ciljem da gledaoci što prije dobiju kvalitetnu informaciju.

Završetkom prve faze digitalizacije produkcionih kapaciteta u BHRT-u postavljeni su temelji za podršku i proizvodnju ne samo digitalnog signala već signala visokih HD i 3G standarda.

Puni efekat i sve prednosti koje digitalizacija donosi: visok kvalitet slike i zvuka, veći izbor programskih sadržaja, novi servisi za građane sa posebnim potrebama i niz drugih pogodnosti, građani će moći da dobiju tek nakon završetka digitalizacije predajnika/emisione mreže u BiH. Ovaj projekat u nadležnosti je Ministarstva za promet i komunikacije BiH. Međunarodnim sporazumima krajnji rok za prelazak na digitalno emitiranje je 17. juni 2015. godine”, kaže Bakarević.

Generalni direktor BHRT-a ističe da sve činjenice govore u prilog tezi da digitalizacija u BiH jeste političko pitanje, te da svi zastoji, opstrukcije i problemi proizilaze iz nedostatka političke volje.

Bakarević je govorio i o novom modelu naplate RTV takse. “Novi model naplate RTV takse/pristojbe smatram da će biti efikasan ukoliko se implementira u potpunosti. To praktično znači da svako domaćinstvo i pravno lice koje posjeduje brojilo ima obavezu da plaća RTV taksu/pristojbu”, kaže Bakarević.

S obzirom na istupe pojedinih bh. zvaničnika koji otvoreno pozivaju građane da ne plaćaju RTV taksu, Bakarević navodi da takvim istupima oni pozivaju na kršenje zakona koji je jasno definirao obavezu plaćanja RTV takse od strane privatnih i pravnih lica za posjedovanje RTV prijemnika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno