Info

Mobiteli nas čine glupljima, kaže istraživanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mobiteli nas čine glupljima, kaže istraživanje – Mobiteli u današnje vrijeme omogućavaju, ali i potiču, konstantan priljev informacija prema korisnicima, i neupitno poboljšavaju njihovo blagostanje. Međutim, to čine tako da zauzimaju određenu količinu “prostora” u kognitivnom procesu razmišljanja, i tako korisnike neminovno čine – glupljima. Vođeni ovim premisama znanstvenici sa sveučilišta Texas u Austinu proveli su istraživanje među 600 korisnika i promatrali rezultate u ovisnosti o tome gdje im se mobitel u trenutku ispitivanja nalazio.

Ispitanici su rješavali niz matematičkih zadataka i istodobno su morali zapamtiti polako rastući niz riječi. Sve ovo ponavljale su tri grupe ispitanika. Jedna je imala mobitel pored sebe na stolu, druga ga je pospremila u džep ili torbu, dok je treća skupina morala mobitele ostaviti u drugoj sobi. Svi mobiteli bili su postavljeni u tihi način rada.

Uvjerljivo najbolje rezultate u postavljenim zadacima imala je skupina koja je mobitele ostavila u drugoj sobi, dok su najslabije bili plasirani korisnici s mobitelom na stolu pored sebe. Rezultati ovog eksperimenta pokazuju da sama prisutnost mobitela očito utječe na kognitivni proces, i izaziva tzv. “brain drain” efekt. Ljudi konstantno imaju na pameti da im je mobitel u blizini i da moraju na njega obraćati pozornost, iako s njega ne dolaze pozivi ili notifikacije, što im smanjuje sposobnost razmišljanja o drugim stvarima.

Stoga, preporuka za korisnike bi na temelju ove studije glasila – želite li nekoj zadaći posvetiti svoju punu pozornost i dati najbolje od sebe u razmišljanju o nekom problemu, mobitel ostavite što dalje od sebe i zaboravite na njega.

bug.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno