Info

Drastične razlike u cijenama u BiH: Evo gdje su najskuplje životne namirnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Drastične razlike u cijenama u BiH: Evo gdje su najskuplje životne namirnice – Visina plate određuje i kupovnu moć građana, pa se tako i formiraju cene u trgovinama, na pijacama, u ugostiteljskim objektima. Istražujući cene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru i dolazi se do zaključka da je najskuplje upravo u ova poslednja 2 grada.

Prosečna plata u FBiHu ovoj godini je 839 KM, saopšio je Federalni zavod za statistiku. Najvišu prosečnu platu primaju u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, a najnižu u Srednjobosanskom kantonu – 678 KM.

Kada idemo još detaljnije, najnižu platu u Federaciji imaju zaposleni u Gračanici – 541 KM u proseku.

Trebinjski ćevapi

Sarajevska opšina Centar, koja je, prema proceni lidera SDA Bakira Izetbegovića, „vrednija od 10 ostalih“, inače je rekorder po visini plate isplaćene u FBiH. U proseku, stanovnici ove opšine imaju platu 1.197 KM, ali plaćaju i najviše cene.

Travnik je poznat po ćevapima, pa mnogi u grad dođu samo zbog ovog tradicionalnog specijaliteta. U Travniku je porcija ćevapa 3,5 KM, u Sarajevu najmanje 6,5, u Mostaru čak 7, a u Trebinju i do 10 KM po porciji.

Kada je u pitanju sveže meso, čini se da su cene u svim gradovima skoro iste, teletina po kilogramu do 17 maraka, piletina 4 i više, junetina oko 6,5 KM.

Razlika u cenama najviša je, čini se, kod zanatskih usluga.

U svim gradovima Avaz je ispitao koliko je sređivanje frizura, šišanje. U Zenici se za šišanje (muški frizer) naplaćuju 3 KM, Travniku i Prijedoru 5, u Goraždu 6 maraka, u Mostaru i Trebinju za frizuru se mora platiti i do 10 KM, u Sarajevu ponegde košta i do 12.

Kubik vode u Tuzli je 1,10 KM bez PDV, u Prijedoru kubik nakon februarskog poskupljenja košta 1,61 KM, a u Bijeljini tvrde da verovatno plaćaju najskuplju komunalnu vodu. Međutim, po ceni od 1,3 KM po kubiku jasno je da ima i skupljih gradova.

– Mostar godinama bije glas da je najskuplji grad u BiH. Brojna istraživanja svedočila su upravo o tome da Mostarci plaćaju za većinu životnih namirnica i usluga znatno više nego u drugim gradovima BiH. Kafa u starom gradskom jezgru zna biti i 3 KM – kažu Mostarci.

Prosečna plata u Mostaru je 1.042 KM i grad na Neretvi nalazi se među prva 3 u Federaciji s najvišim platama u proseku.

Viša primanja

Trebinje važi za jedan od najposećenijih turističkih gradova u BiH, u koji dolaze mnogi turisti. Ali, u Trebinje, posebno vikendom, dolaze i mnogi meštani susednih gradova iz Crne Gore i Hrvatske zbog dosta nižih cena na čuvenoj trebinjskoj pijaci, ali i po kafićima i restoranima.

Građani se, pritisnuti računima, ratama kredita, obavezama, dovijaju na razne načine, vagaju, računaju, preračunavaju, te tako neretko pređu kilometre u potrazi za jeftinijom hranom, odećom, higijenskim potrepštinama.

Istraživanja pokazuju da građani BiH, u pravilu, kupuju samo osnovno te da za prosečnu potrošačku korpu trebaju skoro 2 prosečne plate.

Kafa u Skupštini RS 60 feninga

Najjeftinije mesto u Banjaluci „za popit i pojest“ bez sumnje je restoran NS RS, u kojem je kafa 0,60 KM. Restoran će uskoro, kao i poslanici, na pauzu, ali to običnim građanima ionako ne znači ništa, jer će i dalje znatno skuplje plaćati osnovne namirnice u gradu na Vrbasu.

Najviše plate

Centar Sarajevo 1.197

Ravno 1.161

Novo Sarajevo 1.115

Banjaluka 939

Trebinje 848

Najniže plate

Gračanica 541

Žepče 545

Tešanj 571

RS 370

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno