Zenica

“Mladi za čist zrak” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu projekta „Mladi za čist zrak“ kojeg implementira Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, a u partnerstvu s UNICEF-om, učenici i nastavnici Mješovite srednje škole Zenica su sa učenicima i nastavnicima iz Kaknja i Maglaja održali sastanak u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Vlade ZDK.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i podizanje svijesti mladih iz deset gradova u BiH (Tuzla, Lukavac, Živinice, Ugljevik, Bijeljina, Sarajevo, Maglaj, Kakanj, Brčko i Zenica) o problemu zagađenja zraka i mogućnostima njihovog djelovanja.

Predstavnike Kantonalnog tima, 9 članova ekološke sekcije i profesore iz Zenice, Maglaja i Kaknja, ugostili su Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona, Adnan Šabani, te rukovodilac Sektora za zaštitu okoline: Amra Pojskić, pomoćnik ministra.

Na sastanku su učenici i nastavnici iznijeli svoje viđenje stanja okoliša u svojim lokalnim zajednicama, koji su uglavnom slični: zagađenje zraka od emisija iz energetskih postrojenja, emisija iz saobraćaja (cestovni), emisija iz malih ložišta koja obično koriste čvrsta goriva, nelegalno odlaganje i spaljivanje otpada, djelimično provođenje usvojene planske dokumentacije i nedovoljno razvijena svijest kod građana.

Nakon što su saslušali učesnike sastanka, predstavnici Ministarstva su iskreno i sadržajno odgovarali na pitanja učenika i nastavnika.

Na kraju je zaključeno da će Mnistarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budućem periodu nastaviti ulagati napore za realizaciju mjera i projekata za smanjenje zagađivanja zraka iz “Akcionog plana za poboljšanje i zaštitu kvaliteta zraka na području ZDK-a”, zajedno sa predstavnicima škola i drugih javnih ustanova, nevladinih organizacija, javnih preduzeća i građana.

Od predstavnika kantonalne Vlade, ponuđeni su nam savjeti i preporuke za saradnju i potencijalna partnerstva u narednom periodu.

Sastanak je dodatno dobio na značaju jer se na današnji dan obilježava “Međunarodni dan srednjoškolaca” (17.11.).

Učenici: Šišman Irma, Bašić Amna i Fejzić Kerim, te nastavnik: Šćekić Milan, članovi projektnog tima “Mladi za čisti zrak” – Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno