Info Zenica

Samo tri inspektora zaštite na radu vrši kontrole u cijelom ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na području Zeničko-dobojskog kantona u svim oblastima inspekcijskog djelovanja angažovano je 58 kantonalnih inspektora, a kako bi se još bolje uveo red u na tržištu, potreban je i veći broj ljudi.

Uvjerljivo najmanje inspektora radi u inspektoratu zaštite na radu. Kanton koji ima 12 općina i blizu 9.000 privrednih subjekata mjere zaštite na radu provjeravaju samo tri inspektora.

Posljednja nesreća koja se dogodila na radilištu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gdje je uslijed pada teške tjelesne povrede zadobio jedan radnik, uzburkala je javnost, ali problem je uveliko i u nedostatku inspektora u polju ovog djelovanja.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona Besim Spahić kaže da se Uprava susreće s nedostatkom kadra zbog prirodnog odlijeva radne snage kao i prelaska uposlenika u druge organe uprave.

“To je nešto o čemu svakako trebamo povesti računa. U upravi je trenutno angažirano 75 državnih službenika i namještenika od čega je 58 kantonalnih inspektora raspoređenih u ukupno osam inspektorata. Jačanjem kadrovske strukture stvaraju se preduslovi za efikasniji rad Uprave sto bi u konačnici značilo potpunu eliminaciju rada na crno, poštivanje zakona i prava iz oblasti radnih odnosa, zaštite na radu i drugih segmenata čija je kontrola nadležnosti KUZIP-a”, kaže Spahić.

Posljednja nesreća u kojoj je poginuo radnik na gradilištu BNP-a na crnu statistiku je dodala još jednu osobu te je to bio 41. slučaj s teškim tjelesnim povredama i smrtnim ishodom registrovanih na području Zeničko-dobojskog kantona.

“Kada se govori o oblasti zaštite na radu, trenutno u okvirima KUZIP-a poslove inspekcije i nadzora provođenja zakonskih mjera iz oblasti zaštite na radu obavljaju tri inspektora. Opredijeljenost Uprave u narednom periodu, među ostalim aktivnostima, bit će i dodatno jačanje ovog inspektorata kako bi se na što adekvatniji način provodio nadzor i poštivanje Zakona o zaštiti na radu, a to je neophodno zbog velikog broja privrednih subjekata na području ZDK”, dodao je Spahić.

Na kraju razgovora je naglasio da je evidentna i potreba za donošenjem određenih zakonskih akata na nivou kantona kako bi se unaprijedio rad same Uprave, a time bi bili i vidljiviji rezultati na terenu.

“U planu je formiranje i novog Inspektorata za oblast socijalne zaštite kojim bi pokrili jednu siru oblast i angažmanom inspekcijskih organa u tom segmentu značajno unaprijedili predmetnu oblast”, zaključio je Spahić.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno