Biznis Zenica

Sindikat ArcelorMittala Zenica nije potvrdio odluku o štrajku, Skupština prolongirana za nedjelju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica na jučerašnjoj sjednici Skupštine nije potvrdio odluku o stupanju u generalni štrajk, koji je trebao početi u ponedjeljak, 20. novembra, jer su neposredno pred sjednicu dobili novu ponudu za potpis kolektivnog ugovora – izjavio je predsjednik Rašid Fetić.

Skupština će, najavljuje, nastavak današnje sjednice imati u nedjelju u 10.00 sati, kada će biti poznato da li će više od 2.000 zaposlenika te kompanije stupiti u generalni štrajk.

-Neposredno prije sjednice Skupštine, koja je počela u 15.30 sati, dobili smo napismeno novu, nešto poboljšanu ponudu menadžmenta kompanije za potpis novog kolektivnog ugovora. Nije to ono što smo tražili, ali je nešto bolje nego su nudili do sada. Ponudili su da se uveća naknada za topli obrok s pet na 6,5 KM, dok smo mi tražili 7,5 KM. Također su ponudili 100 KM za bajramluk, koji je dosad isplaćivan u nekim poklonima. Prihvatili su i isplatu regresa, koji se isplaćuje u visini od 50 posto jedne mjesečne plaće – navodi Fetić.

Dodaje da bi kolektivni ugovor trebao biti potpisan na godinu dana, s tim što bi o koeficijentu uvećanja plaće koji sada ne bi bio podizan, mogli početi razgovarati već u februaru naredne godine. Znači, prije isteka kolektivnog ugovora.

-S obzirom da je ponuda došla kasno, predstavnici sindikata iz departmana nisu se mogli izjasniti jer im je potrebno dodatno vrijeme za konsultacije s članstvom. Odlučili smo da ćemo nastavak zasjedanja imati u nedjelju, kada ćemo donijeti konačnu odluku – kazao je Fetić.

On se nada da će tokom vikenda biti još sastanaka te da će, eventualno, dobiti nešto bolju ponudu od današnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno