Naše

Mjesec dana od upita upraviteljima gradskog Skloništa za pse u Stranjanima – odgovora još nema

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U namjeri da svojim čitaocima prezentiramo početak aktivnosti novog preduzeća koje upravlja gradskim Skloništem za pse u Stranjanima, ali i da građanima damo informaciju gdje, kako i kada mogu zatražiti intervenciju komunalnog servisa, obratili smo se kompaniji Happy dogs iz Nemile, koja je na Javnom pozivu Grada Zenica dobila posao upravljanja Azilom – Skloništem.

Nažalost, iako je protekao gotovo puni mjesec dana otkako smo uputili pitanja, odgovora još nema. Za one koji ne znaju, javna uprava, institucije, ustanove i organizacije od javnog značaja, te svi koji rade za građane po Zakonu o slobodi pristupa informacijama dužni su odgovoriti na upit medija, ali i građana. Dva dana nakon našeg upita (upućenog 28.04.) dobili smo odgovor iz kompanije da su primili naš upit, te da “nisu stigli odmah odgovoriti, jer su zauzeti, ali da ćemo ubrzo dobiti odgovor”.

U međuvremenu, prema zvaničnoj Facebook stranici Happy dogsa, objavljeno je dvadeset četiri (24) različite objave, što nas upućuje da nadležni definitivno nisu na godišnjem odmoru ili odsustvu. Nadamo se da će do ljetnih odmora naći vremena za odgovor, na pitanja koja objavljujemo javno, a koja su koncipirana na osnovu upita građana, koji nama šalju razne upite na ovu temu – Tekst upita donosimo bez ikakvih korekcija.

Poštovani gospodine Duvnjak & Happy dogs

prije svega želimo vam uredno i skladno upravljanje Azilom za pse Bare-Stranjani. Sa prethodnom upravom imali smo korektan odnos i dva-tri navrata imali priliku i snimiti video i foto unutar objekta. Vezano za vaš početak rada, želimo vam postaviti nekoliko pitanja. Nadamo se da ćete, u interesu javnosti, a i prema obavezama transparentnosti i javnosti rada, brzo naći vremena za odgovor na postavljena pitanja.

1. Prije nekoliko sedmica ste preuzeli Azil nakon javnog nadmetanja, u kojem ste dali najbolju ponudu, koja iznosi nešto oko 110.000 KM na godišnjem nivou. Možete li pojasniti da li je, Ugovorom sa Gradskom upravom ili nekim drugim aktom, vama kao registrovanom privrednom društvu, dozvoljeno naknadno prikupljanje donacija, obzirom da ste kao i prethodni upravljač, plaćeni za rad. Ovo pitamo, obzirom da su na društvenim mrežama već javne objave o “kutiji za donacije”, “prodaji nakita za donacije” i slične akcije.

2. Da li te akcije provodite kao privredno društvo ili ih za vas provodi neko udruženje za zaštitu životinja i ako da, koje, odnosno kako su primljeni prihodi iskazani?

3. U raspisanom tenderu bila je obaveza zapošljavanja radnika i stručne asistencije registrovanih veterinara. Molimo Vas da nam kažete koliko trenutno ima zaposlenih u Azilu, jesu li oni tu “full time” ili su zaposlenici firme Happy dogs Nemila i rade i druge stvari, te ko pruža veterinarsku zaštitu psima.

4. Koliko ste pasa preuzeli od prethodnog Upravljača, koliko je trenutno pasa pod zaštitom u Azilu, te koji je, po vašim projekcijama, kapacitet Azila.

5. Da li u opsegu vašeg posla isključivo Azil ili brinete o psima u gradu. Prema prijavama građana, posljednjih sedmica iznenada je povećan broj pasa lutalica bez markacije uha na ulicama pogotovo u predgrađu. Kome da se građani obrate? Da li dolazite na poziv i uklanjate pse sa ulica?

6. Kakva je trenutno procedura udomljavanja psa, cijena vakcinacije, čipa, šta građanin treba učiniti kad dođe u Azil i odabere psa?

7. Koja su vaša prethodna iskustva sa ovim poslom. Osim naziva, te da vam je sjedište u Nemili, jedino što je poznato da je firma osnovana NAKON objavljivanja Javnog poziva, s tim da je na istoj adresi bila firma sličnog naziva, za koju je proveden stečajni postupak? Molim vas za svojevrsnu biografiju firme, te opis stručnosti kadra.

8. Da li obavljate komunalni servis uklanjanja pasa obzirom na ukazane potrebe, kao nedavno kad su psi lutalice napali, ubili jednog, a povrijedili drugog labuda u gnijezdu, koji su prepoznatljiv znak rijeke Bosne u Zenici?

9. Iako ste relativno nedavno krenuli s radom, da li ste do sada već imali “posjete” inspekcija sa nivoa kantona i Grada. Prethodni upravitelji Azilom su tvrdili da ih kontinuirano posjećuju redovne i vanredne kontrole.

Nadamo se da ćemo uskoro imati priliku i posjetiti Azil. Vas pozivamo da pozive građanima poput Dana otvorenih vrata i sl. upućujete na ovaj email [email protected] i biće objavljivani besplatno.

Srdačan pozdrav od redakcije Zenicabloga



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno