Naše

FOTO-VIDEO KRITIKA: Imamo (li) asfalt?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odavno jedna rupa na cesti nije privukla pažnju kao ona iz Masarykove, jedne od centralnih gradskih ulica. Ponajviše zbog natpisa koji upozorava na nju, a liči na sarajevske ratne “Pazi, snajper”. Da se razumijemo, ova, čije snimke i fotografije nam šaljete ovih dana, ni po čemu nije drukčija od još nekoliko takvih u istoj ili stotina drugih u drugim gradskim ulicama.

Nažalost, u planu ozbiljnih sanacija ulica po spisku koji je objavljen na stranicama Gradske uprave na osnosu sredstava raspoloživih iz Budžeta za 2021., nema ozbiljnih zahvata u gradskim ulicama. Od samih udarnih rupa još veći problem je “gužvanje asfalta” pod teretom kamiona. Dio uništenih gradskih saobraćajnica čeka “program prijateljskog okruženja” dok se nakane oni koji su ih uglavnom uništili, ali neke lokacije, poput one oko Velike pijace i Mljekare ZIM na Kanalu više nisu dostojne ni off-road takmičenja, a kamoli nečeg što se Gradom zove.

Mogli bi nabrajati i pobrajati Štrosmajerovu, ovu, onu, ali tek kad krenemo navoditi mjesta gdje NEKO izvodio NEKE radove, sanirao NEKE kvarove, poput dva Kružna toka (za Štrosmajerovu i sljedeći kod Armije BIH-Talića brdo) eee, tu se dobro čuvajte, jer trenutak male nepažnje i izazvaćete sudar ili pregaziti nekoga izgubivši kontrolu nad vozilom.

I da se razumijemo, ovakve rupe  i ovakve ulice nisu zaslužili ni pozicija ni opozicija, ni ovi, ni oni, niko. A na ovakve ulice smo ukazivali i prije pet, i prije petnaest godina. Dovoljno je da malo proguglate ili koristite Tražilicu na našoj stranici i Arhivu. Dakle, nis a te “strane” nema opravdanja, baš kao što NIKAKAV plan radova, rokovi, termini, nema opravdanja. ovakvo oštećenje se ODMAH sanira, istog dana kad se za njega sazna. Ako niko od nadležnih ne zna na šta nam liče gradske ulice, neka se provjeri šta je sa prije 6 ili 12 mjeseci “crvenim kvadratnim oznakama2 obilježenim udarnim rupama u ulicama koje nikad nisu isječene (ili još gore, neke su isječene i tako ostavljene), a kamoli sanirane. Valjda neko, negdje vodi evidenciju.

Vratićemo se u priči nakratko na lokalitet Mljekare ZIM, čiji su radnici u dva navrata sami betonirali rupe oko Mljekare, a na kraju morali popravljati i sanirati dilataciju na mostu koji vodi ka Peharama, jer su metalni šiljci spojeva bušili gume i oštećivali felge svih vozila. Te “intervencije” kao što je neki “dobrica” sipao šut cigle i cementa u ovu rupu u Masarykovoj, može trajati samo nekoliko sedmica, a onda p-ostane još gore.

Želimo vjerovati da nadležne službe za gradske saobraćajnice žive i voze se ovim gradom. I da se barem, uvečer, u samoći svog doma, neko od nadležnih stide stanja gradskih saobraćajnica. Iako svjesni da će objavljivanje onog što je danas preplavilo društvene mreže ili ukazivanje na neki novi problem izazvati lavinu stranačkih “botova”, još jednom želimo naglasiti – imamo samo jednu i isključivu želju – voziti se pristojnim gradskim i prigradskim ulicama, jer, za kraj citiraćemo jednog ovdašnjeg političara, imamo asfalt.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno