Naše Zenica

Miris kahve sa zeničke tržnice

Podijeli ovu vijest:

Zenička, kao i mnoge druge čaršije u Bosni, nekada je u dane pred bajrame izgledala puno drugačije. Ugasili su se brojni zanati, nekih mahala kao da nikad nije ni bilo, nestala su i neka prezimena, a o ljudima da i ne govorimo. Jedino što je ostalo kao i prije je – više ljudi na ulicama, u radnjama, na Tržnici.

Na Gradskoj tržnici u Zenici naš sugrađanin Mustafa Zlatić, poslom kojim se bavi, a u posebne dane i posebnom nošnjom, pokušava da nas vrati u vremena kada je bilo puno više rahatluka, iskrenosti, međusobne ljubavi, a i uživanja u kahvi, čudesnom napitku koji nas puno još uvijek voli. Bosanska kahva danas se može popiti u vrlo malo ugostiteljskih objekata u gradu. Čini se da je više prstiju na dvije ruke, nego objekata u kojima ljubitelji bosanske kahve mogu sebi piruštiti taj užitak.

Dibek, ili tucana kahva ima poseban miris zbog načina na koji se sitni. Uz dibek (avan) tu je i tuč kojim se pržena kahva učestalim udarcima sitni, a potom pakuje u prigodnu ambalažu.

Midhat Kasap

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno