Politika

Hadžiahmetović: Razvoj univerziteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mirad Hadžiahmetović: Razvoj univerziteta u Zenici  – Postoje razmišljanja da neki fakulteti u našoj državi ne valjaju. Iza te ideje se krije opasna namjera da veliki broj naše djece ostane neobrazovan. Zahtjev Evropske Unije je da najmanje 30% srednjoškolaca završi fakultet.
Grad koji ima razvijen univerzitet će na bazi tog resursa ugostiti veliki broj studenata iz drugih gradova i drugih država. To je turistički prihod jer studenti plaćaju školarinu, spavanje, hranu i druge usluge.
Razvojem univerziteta u Zenici grad može od studenata zarađivati više nego što danas zarađuje od industrije. Pri tome će se riješiti zagađenja i nekvalitetnih radnih mjesta. Umjesto radnih mjesta u željezari grad će dobiti radna mjesta na univerzitetu.
Da bismo stvorili veliki univerzitet na kome će se obrazovati i studenti iz inostranstva treba nam jak strateški partner koji ima interes za stvaranje takvog univerziteta u Jugoistočnoj Europi, odnosno neka od zemalja koje širenjem znanja šire svoj ekonomski i politički utjecaj u svijetu.
Razvojem univerziteta razvijat će se i prateće firme kojima je cilj da znanje profesora i ideje studenata prodaju na svjetskom tržištu kroz projektovanje, planiranje i druge intelektualne usluge koje se traže.
Mi kao grad možemo osigurati zemljište za univerzitet, projektovati ga i zatim pozvati zainteresovane investitore da ga izgrade. Investitor će osigurati gradnju i opremanje fakulteta, studentskih domova, nastavni kadar i stipendiranje studenata. U konačnici, univerzitet će biti preduzeće koje zarađuje i investitoru vraća novac. Grad će dobiti nove sadržaje, nove mlade sugrađane sa idejama iz cijelog svijeta, a vremenom će profesorske pozicije od stranaca preuzeti naši državljani.

Mirad Hadžiahmetović, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno