fbpx
Naše

Ministarstvo obrazovanja ZDK odgovorilo Zenicablogu: Kakva je preporuka za neradni 31.12., kad počinje zimski i kad je planiran proljetni raspust

Ministarstvo obrazovanja ZDK odgovorilo Zenicablogu: Kakva je preporuka za neradni 31.12., kad počinje zimski i kad je planiran proljetni raspust  – Prema prošlosedmičnim informacijama iz medija, odlukom ministarstva obrazovanja u Kantonu Sarajevo je, iz više razloga, odlučeno da 31.12. bude neradni.

Naime, radi se o ponedjeljku, uoči 1. i 2. januara (utorak i srijeda), koji su prema Zakonu o državnim praznicima neradni, pa je “stvoren” mini “raspust” koji bi porodice mogle iskoristiti za izlazak iz zagađenih kotlina, ali i početak dužeg odmora, obzirom da je početkom januara počinje i zimski raspust.

Zenicablog je tragom ove informacije zatražio službeni odgovor od Ministarstva obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, te vam u nastavku prenosimo informacije koje je naš portal dobio u službenom odgovoru ministra Mensura Sinanovića.

Također, raspitali smo se kad će u ovoj školskoj godini biti na rasporedu tzv. “proljetni” raspust.

Najbitniji odgovori iz dopisa su:

U ZDK će biti donesena preporuka sa sugestijom da škole zasebno svaka za sebe donese odluku da li će 31.12. biti radni ili neradni.

Početak redovnog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola u ZDK je 3. januar, četvrtak.

Takozvani “proljetni” raspust za učenike osnovnih i srednjih škola je propisan za posljednjih pet dana marta, što znači da će “proljetni” mini raspust u ovoj školskoj godini biti od 25. do 29. marta ove godine.

Pročitajte odgovor na upit našeg portala: