Biznis

Milionita Preventova garnitura presvlaka proizvodena na modelu za BMW u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milionita Preventova garnitura presvlaka proizvodena na modelu za BMW u Zenici  – Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini u ovoj godini nastavila je trend uspješnog poslovanja. U prva tri kvartala 2016. godine plasirano je rekordnih 1,4 miliona garnitura autopresvlaka na svjetsko tržište automobila a do kraja godine planirano je da po prvi put u historiji poslovanja proizvedemo 2 miliona garnitura autopresvlaka. Milionita garnitura ove godine proizvedena je na modelu BMW u proizvodnim pogonima u Zenici, a taj jubilej tradicionalno obilježavamo sa uposlenicima.

Ovo je ujedno i prilika da se podsjetimo na protekli period poslovanja u BiH gdje smo kontinuirano ulagali u razvoj novih ideja, širenje tržišta i vodili se vizijom liderstva kao ključnog faktora uspjeha, rekao je Haris Rahman, član Uprave Prevent BH u intervju za Oslobođenje danas.

Ukupno poslovanje Prevent grupacije ove godine bilježi rast, a u segmentu autoindustrije ostvaren je rast tržišta i diversifikacija kupaca. Rahman ističe kako je proširena saradnja sa kupcima poput BMW, Opel, Peugeot, Ford, VW, Knorr Bremse, te je pokrenut jedan sasvim novi projekat sa kupcem Britax. Radi se o proizvodnji presvlaka za autosjedišta za djecu. Jačanjem segmenta proizvodnje metala i materijala, Grupacija je otišla korak dalje kada je u pitanju vertikalna integracija u proizvodnji pa smo u mogučnosti ponuditi „one stop approach“, od materijala do finalnog proizvoda, što je zasiguno jedna od komprativnih prednosti koja Prevent pozicionira među vodeće evropske proizvođače u oblasti komponenti za automobilsku industriju. Godišnje se u Preventu u BiH za automobilsko tržište proizvede preko 1,6 miliona garnitura autporesvlaka, 4 miliona kočionih diskova i 1 milion plastičnih komponenti. Prevent je jedina kompanija u svijetu koja na jednom mjestu ima proizvonju kože i tekstila sa godišnjom proizvodnjom od preko 10 miliona lm. Tako se danas naše komponente nalaze u 15% vozila u Evropi.

img_1818-copyPrevent je u proteklom periodu značajno diversificirao proizvode i poslovanje

Kada se 1999. godine pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine, Prevent je u svojim proizvodnim pogonima u Visokom krenuo skromno, upošljavajući svega 50 radnika. Međutim, samo godinu dana poslije kreće sa kontinuiranom ekspanzijom, proširenjem proizvodnih kapaciteta i proizvodnog asortimana. Prevent je u proteklom periodu značajno diversificirao proizvode što je rezultat kontinuiranog ulaganja u nove investiciije. Prenosom sistemskih rješenja iz automotiva u razvoj i proizvodnju obuće, modne konfekcije i specijalizovane konfekcije kao što je oprema za motocikliste poznatog brenda Dainese, Prevent ide korak dalje u procesu diversifikacije.  Vjerujemo da primjena znanja i vještina stečenih u vrlo zahtjevnoj automobilskoj industriji, uz prepoznatljiv imidž koji Prevent ima, mogu dodatno ojačati poziciju Preventa na evropskom industrijskom tržištu. Upravo zahvaljujući gore navedenom, povjerenje Preventu ukazali su poznati modni brendovi poput Piere Cardin, Digel, Eduard Dressler i drugi.

Također, kroz nove investicije dodatno smo proširili poslovanje u segmentima medicinske opreme, energetike i metala. Uspostavljanjem proizvodnje u Željezari Ilijaš potvrdili smo ozbiljne namjere za jačanje potencijala metaloprerađivačke industrije u BiH. Ulaganjem u izgradnju modernih postrojenja za proizvodnju namještaja za renomirane brendove još jednom smo pokazali opredjeljenost za jačanje izvozne industrije u BiH, dodaje Rahman.

img_1591Kakav je stav Preventa oko reformskih procesa, prije svega, početku primjene oporezivanja toplog obroka i regersa koji je donio dosta polemike među poslodavcima?

Prevent gupacija je u vise navrata izrazila svoj stav po pitanju uvjeta za investitore. Nažalost, BiH pored svih potencijala kada je u pitanju tradicija industrijske kulture, obučen kadar, ogromni resursi za razvoj metalo-prerađivačke, drvne i tekstilne industrije, i dalje predstavlja nestabilno okruženje za razvoj investicija. Reformska agenda je pozitivna u samom idejnom rješenju ali njena primjerna nažalost ne ide u korist privrednicima i dovodi u pitanju nove investicije. Novim nametima se opterećuju privrednici što je suprotno od obećanja koja često ćujemo u javnosti. Vlast naknadama od parafiskalnih nameta stvara „dupli“ budžet i omogućava sredstva za funkcionisanje veoma složenog administrativnog aparata. Međutim, stvaranjem novih radnih mjesta, kroz primjerene zakonske naknade, punili bi se fondovi i omogući poticaji na privredu te ponovno zapošljavanje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno