Biznis

Video: da li će HE Vranduk ostati samo puko obećanje?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video: da li će HE Vranduk ostati samo puko obećanje? – Nekoliko dana prije izbora, državni i entitetski zvaničnici u BiH – ozvaničili su početak radova na izgradnji hidroelektrane ‘Vranduk’ kod Zenice. Izbori su prošli, a na gradilištu stoji tek nekoliko bagera i radnika. To je potvrdio predsjednik stranke Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić, preispitujući obećanja data građanima. Projekt vrijedan 57 miliona eura bio je u centru pažnje bh. političara prvi put 2010. godine. Početak istražnih radova tada je ozvaničio bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Projekt je trebao biti završen za četiri godine ali, umjesto toga, povodom početka pripremnih i istražnih radova, kako je tada saopćeno, lokaciju je posjetio federalni premijer Nermin Nikšić.

Porodice ostale iseljene

Dvije godine poslije, uoči lokalnih izbora, državni i entitetski zvaničnici, sada u drugom sastavu, ponovo su u Vranduku.

“Čast mi je i zadovoljstvo proglasit početak radova na izgradnji HE Vranduk. Živi bili“, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Na tom području ostale su dvije porodice čije kuće nemaju građevinsku dozvolu. Ostali su iseljeni. Tražila je to i Hatidža Mujezinović, ali odgovor čeka. Iz Vranduka je ispratila tri delegacije, s njima brojne kamione i bagere.  Kaže da se niko nije dugo zadržao.

“Aktivnije su radili prije dolaska Bakira. Poslije te fešte sve se usporilo…Moja kuća će sigurno ispucat i kliznut kad radovi krenu, jer je pravljena ’69. na 70.“, rekla je Mujezinović. U toku je druga faza pripremnih radova, tvrde u Elektroprivredi. Rade na izradi glavnog projekta, a paralelno se vrši i revizija. Plan je da nakon toga apliciraju za ishodovanje dozvola za građenje.

“Moram vam reći da je velika razlika između situacije koju smo imali tada u odnosu na ovu koju sad imamo. Elektroprivreda od 8. januara ima potpisan ugovor za realizaciju ovog projekta sa našim izvođačima. Projekat je krenuo s realizacijom od 1. februara 2016. i Elektroprivreda ima potpuno zatvorenu finansijsku konstrukciju“, kazao je Anes Kazagić, voditelj izgradnje.

Projektna dokumentacija problem

Novac možda više nije problem, ali sudeći po nalazima revizora, projektna dokumentacija jeste. Nije u skladu sa standardima građevinske struke, pojedina mjerenja i budžeti bazirani su na pretpostavkama, a u dokumentaciji nedostaju ključni podaci poput onih o klizištima i odronima. Zato je nedopustivo, kaže Nasiha Pozder, da se gradilište otvorilo prije ishodovanih dozvola.

“Da revizioni izvještaj nije pozitivan, da se kroz reviziju može vidjeti da nisu urađena sva potrebna mjerenja, ispitivanje, da projektna dokumentacija nije u skladu s važećim propisima BiH i da nije relevantna za naše podneblje“, istakla je Pozder. Zbog navodnih ekoloških posljedica i ugroženosti nacionalnog spomenika, nada se da projekt nikada neće zaživjeti. U Elektroprivredi pak navode o nepoštivanju bh. propisa negiraju. Kažu da sve ide po proceduri i da će 11. novembra 2019. hidroelektrana ‘Vranduk’ biti puštena na mrežu.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno