Biznis

Messer BH Gas širi proizvodnju

Od 2017. počinje i izvoz iz BiH
Od 2017. počinje i izvoz iz BiH

Messer BH Gas širi proizvodnju- Kompanija Messer BH Gas investirati će pet milijuna KM u proizvodnju ugljen-dioksida u Sočkovcu kod Petrova. Ova nova investicija predstavlja proširenje proizvodnje CO2 otvaranjem nove bušotine.

Generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski za Akta.ba kaže da sve što proizvedu u njihovoj tvornici CO2 u Sočkovcu i prodaju.

”Sočkovac postaje strateški veoma važno područje za kompaniju Messer u BiH, jer smo do sada opskrbljivali našim plinom klijente u BiH, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. CO2 je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim gospodarskim granama”, navodi on.

(Valentin Ilievski)

Sredinom prošlog mjeseca su u Sočkovcu predstavili uposlenicima, rukovodstvu i partnerima novi izvor termomineralne vode iz koga će se proizvoditi nove količine ugljen-dioksida.

Eksperti iz oblasti geologije procijenili su da je na lokalitetu Ciguše Bare u Sočkovcu urađena bušotina na dubini od 495 metara koja se nalazi na najperspektivnijoj hidrogeotermalnoj i plinskoj zoni u bivšoj Jugoslaviji.

”Bušotina će biti tehnički spremna za proizvodnju u travnju/aprilu 2017. godine. Dakle, od otvaranja naše prve bušotine u ovom području (2012.) do otvaranja druge proći će pet godina. Jako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima kao i komunikacijom sa lokalnom zajednicom i općinskim vlastima koji pokazuju interes za strana ulaganja olakšavajući nam dobijanje dozvola i ukupno poslovanje”, ističe Ilievski. Dodaje da njihova poslovna strategija počiva na stalnom ulaganju. Vide prosperitet u tome da rade na bazi pravljenja dugoročnih biznis strategija.

”Već sada pravimo plan za narednih deset godina. Svake godine investiramo cjelokupan naš profit u infrastrukturu, laboratorijska istraživanja, hemijske analize, IT tehnologiju, eko projekte i sl. Ulažemo sve što zaradimo”, navodi Ilievski.

Što se tiče planova u Banjoj Luci planiraju otvoriti podružnicu, distributivni centar i punionicu. “Otvorit ćemo skladišta, adminstrativne odjele i usavršavati tehnologije neophodne za rad naših proizvodnih postrojenja. Izgradit ćemo i punionicu za kisik, dušik, argon i CO2 koja će opskrbljivati kupce u entitetu Republika Srpska. Zatim ćemo u ovom Tehnološkom parku razvijati naše stručne potencijale, know how i raditi na edukaciji za specijalne struke kao što je zavarivanje”, kaže za Akta.ba Ilievski.

Kompanija Messer u Bosni i Hercegovini je od prve njihove investicije 1997. godine do danas uložila preko 100 milijuna KM u izgradnju proizvodnih kapaciteta, razvoja tehnologije i infrastrukture, te primjenu novih znanja i edukaciju uposlenih.

D.K.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: