Zenica

Medica Zenica i ove godine učestvuje u globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Medica“ Zenica i ove godine daje doprinos u obilježavanju Globalne kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koja počinje 25.novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) i završava 10. decembra (Međunarodni dan ljudskih prava).

 Da podsjetimo 1999.godine, Ujedinjene Nacije su proglasile 25.novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, Rezolucijom 54/134, a feministkinje su glasno ukazivale na sistemsko nasilje nad ženama kako u porodici, tako u javnom i političkom životu kao i od različitih sistema i režima, a posebno ih je ponukalo ubistvo sestara Mirabel koje su mučki ubijene 1961.godine. Sestre Mirabel su postale simbol feminističkog otpora nasilju.

Nastavkom niza feminističkih aktivnosti, Globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama  postaje sve vidljivija i značajnija, posebno doprinosom prvog Ženskog globalnog instituta za liderstvo iz 1991. godine jer život bez nasilja je samo jedno od prava svakog ljudskog bića, a bilo koji vid nasilja je najgrublji oblik kršenja ljudskih prava.

U periodu od 25. novembra do 10.decembra, „Medica“ Zenica će realizirati niz aktivnosti u saradnji sa nadležnim institucijama, ustanovama, partnerskim organizacijama i neformalnim grupama žena u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem podizanja svijesti i edukacije o neophodnosti osjetljivog i adekvatnog djelovanja i zaštite žena i djece žrtava nasilja, kao i prevenciji nasilja.

  • novembra u 11:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića organizirat ćemo uličnu akciju i podjelu promotivnog materijala s ciljem podizanja svijesti i informisanja građana o obavezi prijavljivanja nasilja i dostupnih modela pomoći žrtvama nasilja.
  • Od 25. novembra bit će dostupan online modul sa 15 edukativnih sesija za žene, koje su kreirane u cilju podizanju svijesti i samostalnog učenja o pravima i njihovom ostvarivanju.
  • Neformalna mreža žena iz ruralnih sredina ZDK će u ovom periodu održati edukativne radionice za žene i muškarce u cilju prevencije nasilja nad ženama.
  • Kako bi žrtve rodno zasnovanog nasilja dobile osjetljiv pristup u zdravstvenim ustanovama, bit će upriličene edukacije zdravstvenih radnika o pristupu osjetljivom na stres i traumu.
  • decembra, mladi volonteri i volonterke će biti u akciji pod nazivom „Za našu budućnost“, kojom će podizati svijest među mladima o značaju 16 dana aktivizma i globalne kampanje, te prevencije rodno zasnovanog nasilja.
  • U saradnji sa Koordinacionim tijelom ZDK sagledat ćemo mogućnosti za poboljšanje modela podrške za žrtve nasilja kao i prevencije u oblasti rodno zasnovanog nasilja.
  • Tokom Globalne kampanje, Medica Zenica u saradnji sa Neformalnom mrežom žena iz ruralnih sredina ZDK, predstavit će rezultate rada na polju osnaživanja žena kao i podrške ženama, potencijalnim žrtvama nasilja, i žrtvama rodno zasnovanog nasilja u ZDK.

„Nasilje nad ženama je prisutno vijekovima, i zato je naš zadatak da ono bude vidljivo, prepoznato i da pokrenemo konkretne akcije. Prva akcija jeste da prijavimo nasilje. U  posljednje dvije godine u sigurnoj kući „Medica“ Zenica bilo je zbrinuto više od 150 osoba, žena i djece, a nezvanični podaci pokazuju da je u BiH od 2017.godine do danas ubijeno više od 60 žena od svojih partnera. Femicid nije prepoznat u Krivičnom zakonu, ali je naša obaveza i odgovornost da ukazujemo i zahtijevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično djelo“, istakla je Dr.sci. Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica.

D I R E K T O R I C A Dr.sci. Sabiha Husić

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno