Info

Marš mira 2015: Potrebna sanacija dijelova puta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obilazak trasa za “Marš mira 2015“ u sklopu obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima teče predviđenom dinamikom. Međutim, poplave koje su zadesile BiH nanijele su veliku štetu i probleme organizatoru ovogodišnjeg 11. po redu “Marša mira”.

“Potrebno je sanirati dio puta, nekoliko mostova i klizišta”, kazao je potpredsjednik Pododbora “Marša mira 2015” Muhizin Omerović.

“Imamo nekoliko ozbiljnih oštećenja trase. Trebaju i sredstva i vremena da se sve sanira. Očekujemo pomoć svih institucija i međunarodne zajednice kako bi se “Marš mira” mogao održati u najboljem redu i sigurnosti za sve učesnike”.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi, svake godine se povećava, a kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaza namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu marša.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2015. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi u ponedjeljak, 08.07.2015. između 08:45h i 09:00h iz Nezuka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno