Info

Vlada FBiH: veći porez i bez kolektivnih ugovora?

Vlada FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović (Demokratska fronta) izjavio je za Fenu da je neupitna njegova podrška donošenju novog zakona o radu u Federaciji BiH, koji je jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za novi aranžman s Bosnom i Hercegovinom.

Ministar podsjeća da se Vlada Federacije BiH u prethodnom mandatu u pismu namjere koje je uputila MMF-u još 2013. godine obvezala da će se u ovom entitetu donijeti novi zakon o radu u prvoj polovici 2014. godine.

”Novim zakonom o radu osigurava se usklađivanje njegovih odredbi s međunarodnim dokumentima koje je BiH prihvatila i ratificirala, te se obvezala ugraditi u svoje zakonodavstvo” kaže Mandilović.

Dodaje da se također predviđa pravno uređivanje instituta koji do sada nisu bili obuhvaćeni zakonom, kao što je reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, što je uvjet za kvalitetno kolektivno pregovaranje propisa i usklađivanje kaznenih odredaba s novim Zakonom o prekršajima.

Mandilović smatra da se na fleksibilnost tržišta rada, a time i povećanje intenziteta zapošljavanja može utjecati „fleksibilnom organizacijom koja podrazumijeva i ugovore o radu na određeno vrijeme i rad sa nepunim radnim vremenom, a koji su predviđeni i važećim Zakonom o radu, te primjenom načela nediskriminacije i jačanjem kontrolnih mehanizama koji će sprječavati zloupotrebe u primjeni zakona“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Edin Mušić (SDA) potvrdio je za Fenu da službeno nacrt novog zakona o radu još nije dostavljen parlamentu.

Novi zakon predviđa izmjene poreznih propisa radi jačanja porezne discipline, a to je, kaže Mušić, nulti potez koji treba povući u smislu „postizanja višeg stupnja socijalne pravednosti u ukupnom društvenom sustavu“.

Po njegovim riječima, da bi se pojednostavila financijska disciplina novi zakon predviđa uvođenje poreznih kategorija ovisno od visine dohotka.

”U prvoj kategoriji se ne bi plaćao porez na dohodak, samo dio doprinosa koje treba uplatiti po osnovu PIO-a, zdravstvenog i Zavoda za zapošljavanje. Primanja viša od 1.200 KM trebala bi biti oporezovana i objedinjena sa većom stopom” istaknuo je Mušić.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić mišljenja je da “nije u redu to što premijer Novalić novim zakonom želi oporezivati radnike”.

”On želi da digne porez na dohodak sa 10 na 17 posto. To je udar na radničku klasu. On oslobađa one ljude koji imaju, a želi da optereti one ljude koji nemaju. Žele da siromašni budu siromašniji, a bogati bogatiji. Porezne olakšice trebaju biti za sirotinju, a ne da se oni više oporezuju kako želi nova Vlada FBiH” kazao je Karajbić.

Naglasio je da je „ukidanje klauzule rada na neodređeno vrijeme najveći udar na radničku klasu“, dodajući da „to pod svaku cijenu treba spriječiti“.

”Zastupnici SDP-a borit će se da se radniku vrate nekadašnja prava, a ne da se radnik obezvrjeđuje na sve moguće načine” rekao je Karajbić.

Samo donošenje zakona podržava predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Zastupničkom domu Jozo Bagarić, ističući da se moraju ugraditi određene izmjene u nacrt zakona o radu.

”To mora biti kompromis i usuglašena radna verzija između Vlade FBiH, sindikata i poslodavaca, jer ne mogu biti ciljano samo jedni zadovoljni, a pogotovo da to ne ide na štetu radnika prvenstveno kada je u pitanju kolektivni ugovor” rekao je Bagarić za Fenu.

Zastupnici HDZ-a ne podržavaju ukidanje kolektivnih ugovora, s tim da, kako kaže, nisu ni za to da se nekom tko se primi na neodređeno vrijeme ne može dati otkaz.

”Radnik treba biti zaštićen, ali da postoji mogućnost da se promijeni. Novim zakonom je bitno omogućiti jednu prohodnost, ne u smislu kao što je nažalost sada, da se netko trudi dok ne dobije rješenje na neodređeno vrijeme, a poslije mu ne možete ništa” upozorava Bagarić.

Kaže da se uz uvažavanje radničkih prava treba maksimalno ispoštovati ono što je u interesu radnika, navodeći da treba voditi računa i o poslodavcu, jer je bitno tržište radne snage.

Bagarić ukazuje da u pogledu porezne politike novim zakonom o radu „treba omogućiti lakše otvaranje svih mogućih djelatnosti i time potaknuti i samozapošljavanje“, kao i da trebaju postojati olakšice za one koji tek ulaze u posao kako bi se smanjio rad nacrno odnosno siva ekonomija.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupbničkom domu Parlamenta FBiH, kako je rekao za Fenu predsjednik zastupničkog kluba Nasir Beganović, bit će protiv nekih odredbi u nacrtu novog zakona o radu.

”To što je planirala Vlada nije nikakva pamet, to je samo stvaranje slutnji i nezadovoljstva među građanima Federacije BiH. Novi zakon nam je potreban zbog drugih stvari, a ne zbog onih stvari koje je planirala Vlada FBiH” kazao je Beganović.

Mišljenja je da je način na koji se planira ograničavanje i ukidanje radničkih prava definitivno u suprotnosti s mnogim konvencijama o radu, govoreći da „neki instituti koji se planiraju ugraditi u ovaj zakon su mimo europskog zakonodavstva i nešto što ne postoji u okruženju“.

”Ne možemo podržati takvu vrstu pravnog nasilja koje se namjerava učiniti ovim zakonom. Kao pravna država moramo poštivati sve te konvencije koje su ratificirane na državnom nivou i koje su sastavni dio pravnog sustava BiH” naglasio je Beganović, dodajući da mu ovo sve liči na „robovlasništvo“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), naveo je u svom ekspozeu da planira „postupno smanjenje obveza na rad sa 72,17 posto na oko 50 posto“. To će se po njegovim riječima postići proširenjem porezne osnove odnosno ukidanjem naknada koje nemaju karakter plaće (naknada za prijevoz, za topli obrok, za bolovanje, za službeno putovanje, za regres za godišnji odmor…) te njihovom ugradnjom u plaću i povećanjem broja zaposlenih.

Istaknuo je da će „svaka izmjena porezne legislative biti neutralnog karaktera, odnosno za iznos svih dodatno osiguranih financijskih sredstava ekvivalentno će biti umanjivani doprinosi“.

”Novi zakon o radu mora uvesti fleksibilnost u radne odnose, što podrazumijeva: liberalniji ulaz, ali i izlaz iz poduzeća, veću mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme i zapošljavanje sa skraćenim radnim vremenom. Moraju se ispregovarati i zaključiti novi kolektivni ugovori s ograničenim rokom trajanja” naveo je u ekspozeu premijer Novalić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: