Info

Maloljetni pripadnici Armije RBiH

U ratu ih poginulo 250, država to ne smije zanemariti
U ratu ih poginulo 250, država to ne smije zanemariti
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Maloljetni pripadnici Armije RBiH – Koordinacija maloljetnih boraca Armije RBiH nezadovoljna svojim statusom u društvu zahtijeva da se ova kategorija uvede u zakon o pitanjima boraca, kao posebna boračka kategorija.

Insistiraju i na izradi jedinstvenog registra pripadnika boračke populacije, te posebno registra maloljetnih boraca. Do sada, prema riječima Elvira Pezića, predsjednika Koordinacije maloljetnih boraca ARBiH, nisu dobili odgovor iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

-Malo smo razočarani, jer smo u prošli utorak proslijedili zahtjeve resornom ministarstvu. Najviše insistramo na tome da se u zakonu uvedemo kao bosebna boračka kategorija. Sada nas nikako nema u zakonu, nismo tretirani kao maloljetni borci. Naše su procjene, sa HVO komponentom, da je u vojsci bilo oko 5.000 maloljetnih boraca. Od toga je negdje oko 3.500 boraca Armije RBiH – govori nam Pezić.

Naglašava kako sve ove godine nakon rata njihovu kategoriju niko nije predstavljao, niti spominjao.

-Bilo je boraca sa 14 godina, a najviše ih je bilo sa 16 godina. Prema našim podacima u ratu je poginulo oko 250 maloljetnih boraca boreći se za ovu zemlju. Veliki broj ih je ranjen, a niko nas ne priznaje, nemamo zaposlenje. Naredne sedmice imamo sastanak Koordinacije i odredit ćemo šta ćemo dalje činiti ukoliko se ne odgovori na naše zahtjeve. Nije isključeno da ćemo ići i na tužbu protiv države, ako nam ne ispune zahtjeve – ispričao nam je Pezić.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno