Zenica

Mala scena BNP-a bila premala za „Dan posebnih radosti“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Mala scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Žarko Mijatović“, sinoć je bila premala za mnogobrojne posjetioce dječije predstave „Petar Pan“, koju su za sve naše sugrađane priredili štićenici JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK u okviru „Dana posebnih radosti“.
Prema riječima Aide Demirović, defektologinje Centra, cilj predstave je da se pokaže kako su i ova djeca, uz malo vlastitog truda potaknutog ljubavlju i podrškom svoje okoline, sposobna za mnoge fantastične poduhvate, a što se ogleda i u tome da su za ovu predstavu sama izradila sve svoje kostime i rekvizite. Oduševljeni posjetitelji su gromoglasnim aplauzima ispratili sa scene ove posebne glumce, nakon čega je zajedničko druženje nastavljeno uz prodajnu izložbu rukotvorina u Cabaret clubu, a u kojem je sve prštalo od iskrenih emocija, pjesme, smijeha, zagrljaja te šarenila igračaka i novogodišnjih ukrasa. Štićenici Centra još jednom su našim sugrađanima predstavili svoja umjetnička umijeća plesom i izvođenjem pjesama uz živu muziku, te pokazom izrade svojih različitih rukotvorina, od igračaka do modnih dodataka, ali nadasve svojom druželjubivošću i neposrednim pristupom, ispunjenim toplim ljudskim emocijama, učinili da se zapitamo koliko smo od toga nekad, negdje u međuvremenu zaboravili.
Ponosni roditelji, i više nego sretni zbog ukazane prilike za učešćem u ovakvim značajnim projektima, kojima se promovišu talenti i posebne sposobnosti njihove djece u borbi za njihovu uključenost u redovne životne tokove, poručili su da je svako dijete posebno na svoj način. Osim Zeničanki i Zeničana, među kojima brojni studenti, događaj su svojim prisustvom podržali i predstavnici javnog sektora, u prvom redu Gradske uprave Zenica.
U svom obraćanju, novoimenovani direktor Centra, Nurdžehan Šahinović najavio je nastavak započetih aktivnosti Centra, ali i rad na njegovom unapređenju uklanjanjem uočenih nedostataka, te izrazio iskrene nade da nas susreti, kao što je to „Dan posebnih radosti“, čine boljim ljudima, zbog čega ih je potrebno više praktikovati.
Ipak, kulminaciju euforije izazvalo je iznenađenje, koje je prisutnima u svom obraćanju ispred braće Petrović, kao jednog od organizatora „Dana posebnih radosti“, obznanio Ivan Petrović, objavivši da je gradonačelnik Grada Zenica, gospodin Fuad Kasumović, vlastitim sredstvima u iznosu od 1000 KM otkupio ostatak izloženih rukotvorina djece s posebnim potrebama, a kojim će se sredstvima obezbijediti novogodišnji paketići za kategorije ranjive djece, te koji će sadržavati primjerke ovih rukotvorina. Time je, prema mišljenju Ivana Petrovića, Zenica još jednom uspješno nametnula primjer društveno odgovornog i socijalno osjetljivog ponašanja, kojim se podstiču empatija, blagostanje i napredak svih članova našeg društva.
I na kraju, kao što to reče jedan naš, ovim događajem duboko ganut sugrađanin, do nekog novog „Dana posebnih radosti“, možemo biti samo zahvalni za vjeru da iskrena ljubav na ovom svijetu još uvijek postoji.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno