Zenica

Saradnjom privrede i obrazovanja do kvalitetnije radne snage

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji i uz finansijsku podršku njemačke organizacije DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu, organiziralo je u Zenici okrugli sto o temi “Unapređenje saradnje obrazovanja odraslih i privrede”. Na skupu su sudjelovali predstavnici te institucija obrazovanja, privrede i poslodavaca, sektora rada i zapošljavanja te lokalnih zajednica u ZDK-u.

Naglašeno je da je neophodno jačati saradnju obrazovanja i privrede kako bi se unaprijedila znanja, vještine i kompetencije radne snage, jer u sadašnjim uslovima, privreda ne može zadovoljiti potrebe za radnom snagom, iako je, prema podacima za mjesec septembar, na evidenciji biroa rada u ZDK bilo 55.178 nezaposlenih.
“Samo sinergijskim djelovanjem institucija vlasti, službi za zapošljavanje, obrazovnih institucija i kompanija može se riješiti disbalans između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema”, kazala je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.

Anes Čerkez, projekt koordinator u DVV Internacional – Ured za BiH, istakao je da je u fokusu ove organizacije u Bosni i Hercegovini, a time i u Zeničko-dobojskom kantonu, jačanje međusektorske saradnje nadležnih obrazovnih institucija i poslodavaca te drugih relevantnih aktera u oblasti obrazovanja odraslih.
“Saradnja trenutno nije na potpuno zadovoljavajućem nivou i zaključak ovog kao i ranijih okruglih stolova je da ona mora biti unaprijeđena u što skorije vrijeme kako bi se osigurala funkcionalnost sistema obrazovanja u ZDK”, kazao je Čerkez.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što je obrazovanje tokom ove godine bilo u vrhu prioriteta i interesovanja vlasti u ZDK, navodeći primjere dobre saradnje resornog ministarstva sa privredom i komorama, čiji je rezultat donošenje i primjena Pravilnika o izvođenju praktične nastave izvan škola, zatim poboljšanje funkcionalne pismenosti učenika kroz projekt “Škole za 21. vijek”, koji se realizira u saradnji sa British Councilom, kao i odličnu saradnju na polju obrazovanja odraslih sa DVV International.
“Obrazovanje je kontinuum i traje cijelu godinu. Reforme obrazovanja trebaju ići ukorak sa reformom zajednice, a zatjevi zajednice moraju ići u pravcu da obrazovne vlasti pruže ono što oni traže”, kazao je Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno