Info

Ljekarska komora FBiH traži veće ovlasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvršni odbor Ljekarske komore Federacije BiH ocjenjuje kako zbog inertnog odnosa prema njihovim inicijativama imaju sve manje prostora za djelovanje.

Njihovi zahtjevi upućeni nadležnom ministru u vezi sa izmjenama određenih propisa duže od godinu su na čekanju. To stanje otežava funkcioniranje ove strukovne organizacije.

“Rad Federalne ljekarske komora ne može da se odvija ako se ne promijene zakonske ingerencije. Zahtjevi se tiču pravilnika o licenciranju, pravilnika o načinu osiguranja ljekara, rada inspekcija, pravilnika o primarijatima, promjene zakona o zdravstvenoj – ukratko, davanja većih ovlasti komorama kada je struka u pitanju”, objašnjava prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Nema ni značajnih pomaka u formiranju zajedničke strukovne organizacije, komore doktora medicine BiH, što je ključni uvjet za učešće u djelovanju evopske i svjetske asocijacije ljekara. Ljekarska komora Federacije je za tu suradnju otvorena, ali za sada, tvrde, ne nailaze na podršku u Komori RS-a.

U rukovodstvu Komore kažu da su razočarani i odnosom kolega ljekara, zastupnika u Paralmentu Federacije, od kojih su očekivali da se fokusiraju na probleme kojima je opterećeno zdravstvo. Izostala je svaka njihova reakcija na inicijative i prijedloge koje im je Izvršni odbor Ljekarske komore uputio nakon što su izabrani.

“Ministarstvima stojimo na raspolaganju – da razgovaramo o onome što smo ponudili, iako je naša ocjena da ono što smo rekli prije godinu dana i danas stoji i da je vjerovatno i nešto gore, pogotovu finansijski, nego što je bilo tada”, kaže prim. dr. Dragan Stevanović , predsjednik Izvršnog odbora Ljekarske komore FBiH.

Dok čekaju na reakcije nadležnih u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, u Ljekarskoj komori će se, kako kažu, vratiti struci i pokušati odgovoriti na brojna otvorena etička pitanja.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno