Zenica

Lemeš: Kvalitet zraka u Zenici nešto je bolji, ali i dalje iznad dozvoljenih granica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eko forum Zenica predstavio je jučer na pres-konferenciji publikaciju “Analiza zagađenosti zraka u Zenici”, koja je nastala kao jedan od rezultata projekta “Eko HUB Zenica”.

Radi se o projektu za koji je to zeničko ekološko udruženje dobilo grant sredstva iz projekta “Misli o prirodi!”, koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Švedska. Kako su napomenuli, analiza obuhvata podatke o koncentracijama zagađujućih materija u zraku u Zenici za prethodnih pet godina te prikupljene podatke o izvorima zagađenja zraka u tom gradu.

-Mi smo izvršili analizu nama, javno dosupnih podataka o kvalitetu zraka, o emisijama iz pojedinih zagađivača i o rezultatima mjerenja koja su vršena u posljednje vrijme. Na osnovu toga možemo zaključiti da se kvalitet zraka nešto malo popravlja, ali je opet daleko iznad dozvoljenih granica – kazao je predsjednik Skupštine Eko foruma Zenica prof. dr. Samir Lemeš.

Istaknuo je kako su razni pokazatelji koncentracija sumpordioksida, koncentracije prašine, broj dana sa prekoračenjima zagađujućih materija i dalje iznad limita, iako se blago popravljaju na pojedinim mjernim mjestima.

– Ima mjernih mjesta u gradu na kojima je došlo do povećanja, a na nekim mjestima do smanjenja zagađenja – rekao je Lemeš.

Građani tog grada, napominje, s obzirom da već duže vrijeme nije u funkciji gradski displej na kojem su prezentirani podaci o zagađenju određenim polutantima, mogu informacije pronaći na web-stranici Hidrometerološkog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine.

Po indexu kvaliteta zraka, a koji se također objavljuje na stranici HMZFBiH, Zenica više nije među najzagađenijim gradovima.

-Razlog za to je što je metodologija tog indexa, mogu reći, pogoduje drugim gradovima, zato što drugi gradovi imaju veći problem sa prašinom PM 2,5. Ta se prašina, kod nas, ne mjeri na svim mjernim mjestima- mjeri se samo u Vranduku i na Bristu.

Tako da je, na osnovu onog što se izračuna, index zraka gori u Tuzli, Živinicama i Sarajevu gori nego u Zenici, iako Zenica ima nešto što drugi nemaju. Nažalost, imamo benzene, benzoapiren te organske polutante, za koja su mjerenja vršena samo u aprilu ove godine i koja su pokazala ogromne koncentracije. Te materije nisu obuhvaćene indexom kvalitete zraka- napomenuo je Lemeš.

Analizirali su, ističe, podatke iz Registra zagađivača Zeničko-dobojskog kantona, ali koji sadrži samo podatke za 2016. godinu. Na osnovu tih podataka, podvlači, “za, otprilike, dvije trećine emisije sumpordioksida i prašine” u Gradu Zenica odgovorna je kompanija ArcelorMittal (AMZ).

-Znači da projekti koje su oni do sada provodili, jednostavno, nisu dali rezultate. Dodatni dokaz da ti projekti nisu imali efekta, je to što oni u novoj okolinskoj dozvoli imaju 141 novu aktivnost- 141 novi projekat koji treba da provedu. Ono oko čega smo se najviše svađali, i sa AMZ-om i sa ministrstvom, to su mjere za samnjenje emisija prašine prilikom istiskivanja koksa na Koksari. Mi smo predlagali da se uradi jedna mjera, koja stoji u evropskim dokumentima, na koju oni nisu htjeli da pristanu.

A u dokumentaciji smo našli da je ta mjera trebala biti realizovana još 2017. godine, a još 2010. godine napravljen je plan aktivnosti kako da se do kraja dovede, međutim, ona još nije ni počela. Mi ćemo tek projekat za tu mjeru dobiti krajem iduće godine, a mjera ima rok za realizaciju do kraja 2025. godine- naveo je Lemeš.

Sudeći po dosadašnjim iskustvima, dodaje, sumnjaju da će se to desiti i u novom roku, mada AMZ ima instalirano i funkcionalno postrojenje u svojim željezarama u Belgiji, Francuskoj i Italiji.

Predsjednik tog udruženja Zlatan Alibegović naglasio je kako očekuje reakcije nadležnih vlasti te tužilaštava, jer je, napominje, BiH prva u Evropi po zagađenosti zraka te broja umrlih od posljedica zagađenja okoliša te da svake godine “redovno i garantovano umre od posljedica zagađenja okoliša 3.300 ljudi”.

-Sve ono što zagađivači rade, rade upravo zahvaljujući tome što im vlasti dozvole da to rade. Po meni je jedini način da se što više uključi javnost u ovaj proces- istakao je Alibegović.

AMZ je, dodaje, protivnik koji je “vrhunska kompanija u izbjegavanju obaveza” te da im se neke mjere u okolinskim dozvolama pojavljuju već treći put.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno