Zenica

Ekoforum: Kvalitet zraka u Zenici se popravlja, ali upitna validnost podataka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Domaće vlasti, poručuju iz Zenice, nedovoljno ili skoro nikako se ne bave pitanjem zagađenja zraka. Iz zeničkog Ekoforuma danas su javnosti predstavili analizu zagađenja zraka u ovom gradu koja je nastala u okviru projekta “Misli o prirodi” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansira Kraljevina Švedska.

Slika Zenice prekrivene smogom dolaskom hladnijih dana nije rijetkost. Zagađenje zraka i dalje je aktuelna tema u ovom gradu.

Analizom javno dostupnih podataka o kvaliteti zraka, emisijama iz zagađivača i rezultata mjerenja za period u proteklih pet godina u zeničkom Ekoforumu ustanovili su da se kvalitet zraka popravlja.

“Ali je opet daleko iznad dozvoljenih granica. Razni pokazatelji koncentracije sumpordioksida, koncentracije prašine, broj dana s prekoračenjima zagađujućih materija i dalje su iznad limita”, kazao je Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Ekoforum Zenica.

Borba ekoloških udruženja je konstantna, ali reakcija nadležnih nerijetko izostaje. Iz Ekoforuma postavljaju pitanje nadležnim ministarstvima, ali i tužilaštvima.

“Kako vi ocjenjujete ekološku situaciju u Bosni i Hercegovini zahvaljujući čemu smo prvi u Evropi po zagađenju okoliša, prvi po broju umrlih od posljedica zagađenja. To je skoro 3.300 ljudi redovno i garantovano umre od posljedica zagađenja i to je pitanje na koje neko mora odgovoriti i odgovarati”, istakao je  Zlatan Alibegović, predsjednik Udruženja građaba Ekoforum Zenica.

Po indeksu zagađenja, Zenica više nije najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini, no ekolozi smatraju da je razlog za to metodologija računanja indeksa zagađenja. Kako naglašavaju, u drugim gradovima izražena je veća koncentracija prašine, dok se, naprimjer, čestice pm2 u Zenici ne mjere na svim mjestima. S druge strane, upozoravaju na validnost tih podataka, s obzirom na to da opasni polutanti nisu obuhvaćeni.

“Na osnovu raspoloživih podataka ono što se izračuna indeks kvaliteta zraka je gori u Tuzli, Živinicama, Sarajevu nego u Zenici, iako Zenica ima što drugi nemaju. Imamo, nažalost, benzen, benzoapiren – organske polutante za koja su mjerenja vršena samo u aprilu i martu ove godine i koja su pokazala ogromne koncentracije”, dodaje Lemeš.

Posljednjom analizom zagađenja zraka obuhvaćeni su i podaci iz registra zagađivača Zeničko-dobojskog kantona koji sadrži podatke samo za 2016. godinu. Prema tim pokazateljima, za emisiju sumpordioksida i prašine najodgovorniji je ArcelorMittal. Ta kompanija u novoj okolinskoj dozvoli ima obavezu da u narednih pet godina provede 141 aktivnost. No i dalje Zeničanima ostaje najveća briga – rad postrojenja Koksare, za koje ekolozi smatraju da je najveći zagađivač.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno