Zenica

Uskoro u Zenici: ekskluzivna radionica fotožurnalizma s italijanskim fotografom Enricom Dagninom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KUMA International vas poziva da se prijavite na radionicu fotožurnalizma sa Enricom Dagninom koja će biti održana u Zenici 10. decembra 2022. godine, u saradnji sa RadiYo Active.

Enrico Dagnino je italijanski fotoreporter, trenutno zaposlen u prestižnom francuskom magazinu Paris Match, a na našim prostorima posebno značajan zbog izvještavanja o ratu u Bosni i Hercegovini. U uvodnom dijelu radionice Enrico Dagnino će govoriti o fotožurnalizmu kroz prizmu svoje međunarodne karijere koja pokriva vremenski period od pada Berlinskog zida i Baršunaste revolucije u Pragu, preko sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Rumuniji i Čečeniji, sve do aktuelnih izazova vezanih za izbjegličke krize i sukobe širom svijeta. Iako je svoj profesionalni angažman u Bosni i Hercegovini završio prije više od 20 godina, Enrico Dagnino se redovno vraća u našu domovinu kao njen veliki prijatelj. Kao mali uvod u atmosferu i teme koje će biti pokrivene tokom radionice, pogledajte kratki video profil Enrica Dagnina.

Praktični dio radionice će obuhvatiti rad na konkretnom zadatku izrade foto eseja prilikom čega će učesnici učiti kako urediti i pripremiti foto časopis. Najuspješniji radovi polaznika će biti objedinjeni u četvrtom izdanju Mahala magazina, posebne publikacije koju izdaje KUMA International, a koja je nastala kao rezultat prve radionice fotožurnalizma održane u Sarajevu 2021. godine.

“Živimo u eri konfuzije i lažnih vijesti u digitalnom okruženju. Zbog toga je važnije nego ikad ostati pošten i nepristrasan. Mahala magazin je naš odgovor na trenutnu konfuziju. Naše je opredjeljenje da prikažemo život onakvim kakvim ga vidimo bez režiranja ili manipulacije bilo čim, da razumijemo i promijenimo društvo u kojem živimo na bolje.” – izjavio je Enrico Dagnino, fotoreporter i urednik Mahala magazina.

Važno je napomenuti da je učešće u radionici potpuno besplatno, zahvaljujući organizaciji KUMA International, koja je još jednom odlučila svim zainteresovanim za fotografiju i novinarstvo pokloniti ovo rijetko iskustvo i priliku za praktični rad sa fotoreporterom Enricom Dagninom. Broj mjesta je ograničen, a prijave na radionicu traju do 5. decembra 2022. god. na ovom linku.

Kuma International je neprofitna organizacija koju je osnovala Claudia Zini u Sarajevu 2018. godine i prvi je internacionalni istraživački centar posvećen vizuelnoj umjetnosti i estetici u poslijeratnim okolnostima, kao i ratnom sjećanju, traumi i identitetu u post-konfliktnim društvima, sa posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno