Kultura

Kamenje – nova predstava u BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosansko narodno pozorište Zenica je u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, a u koprodukciji sa Javnom ustanovom za kulturu i obrazovanje Kakanj i u saradnji za Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona realizovalo projekat “Kamenje” koji će svoju premijernu izvedbu imati u subotu, 11. aprila na Maloj sceni Žarko Mijatović sa početkom u 19:00 sati.
Predstavu “Kamenje” je prema tekstu Tom Lycos i Stefo Nantsou režirao Miroljub Mijatović, dok uloge u predstavi tumače Zlatan Školjić i Mirza Bajramović. Adaptaciju teksta potpisuje Hasan Džafić, a ostali saradnici na projektu su Almira Asić, stručna saradnica za oblast maloljetničke delikvencije, Haris Teljigović, saradnik za scenske borbe, te Kerim Demiri i Ahmed Jašarević, koji potisuju videoart u predstavi.
Predstava Kamenje tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, prospituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve ćešće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.
Cilj ove predstave je da stvori prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i odgojno-obrazovnim institucijama o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, većem razumijevanju mladih, te animira sve odgovorne subjekte da pokreću ovakve i slične društveno korisne projekte namijenjene najširoj zajednici.
Producenti i partneri projekta istakli su važnost saradnje na ovakvim i sličnim projektima koji za cilj imaju da edukuju širu javnost što ima višestruku društvenu korist, te da će i u narednom periodu nastaviti, više nego uspješnu, partnersku saradnju.

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA (Dječija, omladinska i lutkarska scena) & JAVNA USTANOVA ZA KULTURU I OBRAZOVANJE KAKANJ & XX MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“ u saradnji sa ZAVODOM ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Tom Lycos & Stefo Nantsou
K A M E NJ E
(Naslov originala: The Stones)
Režija, izbor scenografskih elemenata, kostima i muzike: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Adaptacija: HASAN DŽAFIĆ
Videoart: KERIM DEMIRI i AHMED JAŠAREVIĆ
Saradnik za scenske borbe: HARIS TELJIGOVIĆ
Stručna saradnica za oblast maloljetničke delikvencije: ALMIRA ISIĆ
Producenti: HAZIM BEGAGIĆ i ALDIN ŠLJIVO
Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ
Inspicijentica (za izvedbe u BNP-u Zenica): BORKA JOKANOVIĆ
Inspicijent (za izvedbe u JU za kulturu i obrazovanje Kakanj): KEMAL HADŽIĆ
Podjela uloga
Bojan, Inspektor Rusko: ZLATAN ŠKOLJIĆ
Ljutko, Inspektor Vinko: MIRZA BAJRAMOVIĆ
Glas iz Off-a: SABINA KULENOVIĆ

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZDK I BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA – (NE)OBIČAN ALI USPJEŠAN SPOJ

Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona je vodeća stručna ustanova u oblasti javnog zdravlja u Kantonu. Vizija razvoja Zavoda je: biti respektabilna institucija na nivou države na polju inovativnosti, prepoznavanja i zadovoljavanja potreba građana u domenu prevencije, zaštite i unapređenja njihovog zdravlja.
Zavod je prepoznao značaj pozitivnog uticaja zdravstveno-odgojno-kulturnih programa na javno zdravlje, te je opredijeljen da kroz edukativno-odgojnu ulogu Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica obavlja preventivno-promotivnu zadaću Službe za školsku higijenu Zavoda. U želji da primjenjuje nove i alternativne metode, uz, naravno, primjenu i onih tradicionalnih metoda u razvoju svijesti i odgovornosti za javno zdravlje i zdravlje pojedinca, kao što su zdravstveno-odgojni rad, vršnjačka edukacija, primijenjeno pozorište itd., Zavod se opredjeljuje za provođenje zajedničkih aktivnosti i projekata sa BNP-om i drugim institucijama, s ciljem da se ostvari društvenu korist, prvenstveno kad se radi o djeci i omladini.

Dramski izraz u nastavi predstavlja integrirajući oblik učenja kojim se postiže trajnije usvajanje znanja, brža i lakša promjena stavova pojedinca i grupe, te, kao krajnji cilj, eliminacija štetnih oblika ponašanja. Kao posebni ciljevi preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima izdvajaju se: sprečavanje nastanka društveno neprihvatljivog ponašanja, usvajanje stavova i navika zdravijeg načina življenja, te zaštita mentalnog zdravlja. U ostvarivanju tih ciljeva smatramo da pozorište i dramski izraz imaju važnu ulogu. Zbog svega toga saradnju Zavoda i BNP-a Zenica smatramo izuzetno značajnom i višestruko društveno korisnom.

mr. sc. Nino Hasanica, zaposlenik Službe za školsku higijenu

TEATAR KOJI EDUKUJE
Vodeći se mišlju da teatar treba da bude mjesto koje edukuje, te stvarajući jaku saradnju sa lokalnom zajednicom i ostalim odgojno-obrazovnim institucijama, javnim i nevladinim ustanovama, u proteklih nekoliko sezona u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica realizirani su edukativni projekti namijenjeni ne samo djeci i mladima, već i najširoj društvenoj zajednici.
Tokom rada sa djecom i mladima kroz različite forme dramske edukacije u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona na edukativnim projektima, stvorila se potreba za produkcijom predstave koja će skrenuti pažnju na neke od problema sa kojima se svakodnevno susreću djeca i omladina. Predstava Kamenje tretira maloljetničko i vršnjačko nasilje, prospituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje najčešće proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, nedovoljnog i najčešće nekvalitetnog razgovora sa djecom, koja su svakodnevno izložena fizičkom i verbalnom, a sve ćešće sajber nasilju u kome se superiornost u odnosu prema njima upravo dokazuje kroz primjenu sile.
Cilj ove predstave je da stvori prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i odgojno-obrazovnim institucijama o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, većem razumijevanju mladih, te animira sve odgovorne subjekte da pokreću ovakve i slične društveno korisne projekte namijenjene najširoj zajednici.
Sandra Ikanović, producentica BNP-a Zenica

IMG 9232



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno