Kultura

„Kreketanje“ trećeg dana XX festivala bh. drame

„Kreketanje“ trećeg dana XX festivala bh. drame – Nakon bogatog programskog sadržaja drugog dana XX festivala bosanskohercegovačke drame, trećeg festivalskog dana u utorak, 14. septembra sa početkom u 17 sati na Youtube kanalu BNP Zenica, u okviru Prateće programa, bit će upriličena promocija monografije „70 godina Pozorišta mladih Sarajevo“. O monografiji će govoriti: Ismir Fazlić, Dubravka Zrnčić-Kulenović i Zoran Mlinarević. Razgovor moderira glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Benjamin Bajramović.

Večeras, u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Takmičarskog programa, bit će izvedena predstava „Kreketanje“ Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je nastala prema dramskom tekstu Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta.

Autor dramskog teksta Almir Bašović je izjavio: „“Kreketanje” je predstava o pozorištu, pisana po Aristofanovim “Žabama”. Bavi se najstarijom pričom na svijetu, a to je priča o putovanju na onaj svijet. Aleš je sa saradnicima i divnim glumačkim ansamblom napravio zaista sjajan posao. Toliko angažmana rijetko viđamo na našim scenama. I “Kreketanje” je dokaz u kojoj mjeri pozorišta moraju igrati domaće dramske autore. Repertoari u svim evropskim kulturama u velikoj mjeri se zasnivaju na domaćim dramama, što kod nas, nažalost, nije slučaj. Ali, želim vjerovati da se stvari polako mijenjaju.“

U predstavi igraju: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.
Sutra, četvrtog festivalskog dana, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 19.30 sati u okviru Takmičarskog programa publika će imati priliku pogledati predstavu „Sedam strahova“, nastalu prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u koprodukciji XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: