Kultura

KUD Željezara: Devetnaesta smotra folklora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je u subotu, 11.09.2021., održana 19. smotra folklora u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica. Prije početka smotre, uz obilazak grada sa turističkim vodičem Afanom Abazovićem, oko 200 učesnika smotre je imalo priliku da upozna grad Zenicu kroz sve značajne kulturne i historijske spomenike i lokacije grada. Zbog epidemioločkih mjera, smotra je bila zatvorena za javnost. Uz saradnju sa Radio televizijom Zenica je obezbijeđen snimak smotre, koji će se emitovati u programu Radio televizije Zenica.

Porgram smotre je otvorila rock grupa „Gruveri“ koja djeluje u sastavu Kulturno-umjetničkog društva. Ostatak programa su upotpunili učesnici pet kulturno – umjetničkih društava kroz igre, pjesme, nošnje ali i običaje Bosne i Hercegovine.

-Ovom prilikom se zahvaljujem svim učesnicima smotre, ali i našim sponzorima bez kojih ova smotra ne bi bila ni organizovana. To su: Gradska uprava grada Zenica, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, BH Telecom, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Hrvatsko kulturno društvo Napredak Zenica i Cobra security“ kazao je Adel Sinanović, predsjednik KUDa Željezara Zenica.

„Bosna i Hercegovina je zajednica svih naroda, tradicija i kultura i takva raznolikost predstavlja pravo bogatstvo koje vrijedi i koje se treba pokazati svijetu. To nastoje uraditi članovi mnogobrojnih kulturno – umjetničkih društava. Naša zemlja nije u opasnosti da se u njoj zaboravi tradicija, kultura i identitet naroda dok god ima ovoliko mladih ljudi koji se o tome brinu.

-Kao društvo smo ponosni što čuvamo naslijeđe sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine kroz folklorne igre i običaje, sa odgovarajućim originalnim nošnjama i njihovim obilježjima. Trenutno društvo broji preko 200 aktivnih članova, različitih etničkih i vjerskih pripadnosti, raspoređenih u folklorni ansambl, tamburaški orkestar, narodni orkestar, rock sastav Gruveri, te pop rock bend Etno trans, naglasio je predsjednik Sinanović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno