Kultura

Muzej grada Zenica: promocija knjige “Književne opservacije” petak 19h

MARIJANA TERIĆ, PRVA DOKTORKA FANTASTIKE U CRNOJ GORI, PREDSTAVLJA KNJIGU “KNJIŽEVNE OPSERVACIJE” U MUZEJU GRADA ZENICE – PETAK, 17. SEPTEMBRA, U 19,00
“KNJIŽEVNE OPSERVACIJE” su važan doprinos proučavanju fantastike u južnoj slavistici.
Knjiga je objavljena izdanju Hrvatsko-crnogorskog društva prijateljstva „Croatica – Montenegrina“.riječ je o monografiji dr Marijane Terić, u kojoj su sabrani članci i eseji višegodišnjeg autorkinog istraživačkog rada na polju fantastike. Studija sadrži radove publikovane u naučnim časopisima i zbornicima s naučnih simpozijuma u zemlji, regionu i inostranstvu nastalih u periodu od 2014. do 2020. godine.
„Knjiga je strukturirana iz tri tematska ciklusa: Fantastika, Eseji, Portreti i prikazi u kojima su zastupljeni autori iz crnogorske, srpske, hrvatske, francuske i latinoameričke književnosti s ciljem da se osvijetle brojni inovacijski impulsi nastali pod uticajem svjetske literature, prvenstveno kroz osvjetljavanje fenomena fantastičkog u djelima najznačajnijih autora s južnoslovenskih prostora, ali i šire“, navodi autorka u predgovoru izdanju.
„Djela koja pripadaju fenomenu fantastike moraju se posmatrati kroz prizmu savremenih teorijskih paradigmi i analizirati u interkulturalnom kontekstu evropskog i svjetskog književnog kruga“, naglašava Marijana Terić.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]blog.com
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: