PERO Zenica
Kultura

Kratki film „Moje Pozorište – Moja Fabrika“ večeras premijerno na FTV nakon Dnevnika 3

„Moje Pozorište – Moja Fabrika“ večeras premijerno na FTV – U sklopu obilježavanja trideset devete godišnjice od useljenja u sadašnju zgradu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na Federalnoj televiziji će večeras premijerno biti emitiran kratki dokumentarni film „Moje Pozorište – Moja Fabrika“.

07. maja 1978. godine zvanično je otvorena nova zgrada BNP-a Zenica koju su projektirali bh. arhitekti, akademik Jahiel Finci i prof. Zlatko Ugljen, a koji su za ovo arhitektonsko ostvarenje višestruko nagrađivani. Kada je otvorena, zgrada BNP-a Zenica bila je najveća i najfunkcionalnija teatarska zgrada u tadašnjoj Jugoslaviji.

Kratki dokumentarni film je uradak mladog fotografa i vizuelnog umjetnika Dade Ruvića, stalnog saradnika Reutersa. Film je realiziran savremenom i sofisticiranom tehnologijom, u visokoj HD-rezoluciji. U filmu se pojavljuju radnice i radnici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: glumci Šefika Korkut-Šunje, Ištvan Gabor, Faketa Salihbegović-Avdagić i Snežana Vidović, šef pozornice Marko Rajić, vlasuljarka Jovanka Rajić, a narator u filmu je doajen bh. glumišta Miodrag Miki Trifunov.

Izvršna produkcija filma „Moje Pozorište – Moja Fabrika“ bila je povjerena Merimi Handanović, reditelj je Dado Ruvić, a ideju i koncept potpisuje Nedžad Fejzić.

U sklopu obilježavanja godišnjice sadašnje zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, film je prikazan na Velikoj sceni BNP-a 08. maja u okviru 16. festivala bh. drame, a večeras će premijerno na TV-ekranima biti emitiran nakon rubrike „Kulturno“, koja se emitira u sklopu Dnevnika 3 Federalne televizije.

 
loading...