Kultura

VIDEO+FOTO: Prva izvedba „Drang nach Westen“ na Internacionalnom Black Sea teatarskom festivalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Prva izvedba „Drang nach Westen“ na Internacionalnom Black Sea teatarskom festivalu – Bosansko narodno pozorište Zenica je jedina teatarska kuća koja je prošla zvaničnu selekciju Internacionalnog Trabzon Black Sea teatarskog festivala sa svojom predstavom „Drang nach Westen“, koja je pred tamošnjom festivalskom publikom prvi put izvedena prethodnu noć, 19. maja, a drugu izvedbu će publika imati priliku gledati večeras u Trabzonu, 20. maja.

Internacionalni Trabzon Black Sea teatarski festival nastao je u organizaciji Državnog teatra Turske sa sjedištem u Ankari. Festival traje četrnaest dana, a kao svoj osnovni cilj ističe razvijanje umjetničkih veza između zapadnih i istočnih kultura. Na ovogodišnjem Trabzon Black Sea festivalu, pored Bosne i Hercegovine i zeničkog Pozorišta, učešće uzimaju teatarski ansambli iz Litvanije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine, Španije, Turske i Rumunije.
Izbjeglička kriza i tragična sudbina dječaka Aylana koji se utopio u brodolomu izbjegličkog čamca, potakli su autorski tim predstave „Drang nach Westen (Prodor na Zapad)“ u kreativnom procesu.

Također, ova predstava govori o aktuelnom problemu napuštanja i odlaženja pojedinaca i kompletnih porodica iz BiH, te o dilemama i nedoumicama osoba koje odlaze iz BiH i onih koje oni ostavljaju.

Predstava je nastala po ideji i režiji Lajle Kaikčije, a po naručenom dramskom tekstu Dragana Komadine. Scenografiju i izbor kostima za ovu predstavu potpisuje Sabina Trnka, kompozitor je Igor Kasapović, dok glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, kao gostujući glumac, inače prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković.

Nakon prve izvedbe predstave „Drang nach Westen“ u Trabzonu, ansamblu predstave je uručena plaketa i zahvalnica ispred direkcije Internacionalnog Trabzon Black Sea festivala.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno