Kultura

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja od 18.05. do 24.05.2017. godine

Četvrtak 18.05.2017. od 11.00 do 14.30 sati

Povodom obilježavanja za muzeje ovog značajnog datuma, JU Muzej grada Zenice i ove godine je pripremio niz edukativno-kreativnih dešavanja za našu najnježniju i odgovorniju publiku:

– Promocija prostora za djecu i slijepe i slabovide osobe „Moj muzejski kutak“ sa radnim listovima. Premda je prostor opremljen i stavljen u funkciju krajem jula 2016. godine, sada je prigodan trenutak da ga i zvanično promoviramo. U ovom djeliću muzejskog prostora postavljene su umjetnine iz likovne zbirke muzeja, koje svojim elementima u izradi i načinu izrade, mogu pratiti likovne elemente i sadržaje koji se obrađuju u nastavi osnovaca. Također, postavljena je i taktilna reprodukcija jedne umjetnine, sa pratećim opisom na Brajevom pismu, prilagođena slijepim i slabovidim posjetiocima.

– Promocija edukativno-kreativnih setova za djecu uzrasta od I do VI razreda osnovne škole – setove čine papirni modeli tvrđave Vranduk i zgrade muzeja sa usrastu prilagođenim informacijama o Kraljevskom gradu Vranduku i tvrđavi Vranduk, kao i o ustanovi muzeja (zgradi); uputstvo kako sklopiti papirni model i izradi sam svoju čestitku-bojanku tvrđave Vranduk, odnosno, bedž „I love Muzej“ .

– Edukativno – kreativna radionica „Papirno Kraljevstvo“ – izrada papirne makete Kraljevskog grada Vranduka koristeći papirne modele tvrđave Vranduk, papirne modele kuća različitih tipova. Učesnici radionice su učenici trećeg razreda osnovne škole. Koristiće različite medije da oboje i ukrase papirne modele, iskruže ih i naprave maketu na uvećanom i na hamer prenesenom tlocrtu tvrđave Vranduk i podrgrađa (kuća) oko tvrđave.

– U 2016. godini JU Muzej grada Zenice je obilježio 50 godina svog rada i uspješnog poslovanja. Mnoge isntitucije i pojedinci su svojim zalaganjem potpomogli taj rad. Želeći im odati priznanje za trud i nesebičnu saradnju, muzej će dodijeliti prigodne zahvalnice.

Ponedjeljak 22.05.2017. u 19.00 sati

– KONCERT KLASIČNE MUZIKE – Trio Fantastikus

Utorak 23.05.2017. u 19.00 sati

– Zmijanjski vez/svjetsko kulturno nasljeđe, autor Danijela Đukanovic muzejski savjetnik etnolog, Muzej Republike Srpske, Banja Luka.

Srijeda 24.05.2017. u 11.00 sati

– Konzervacija i restauracija muzejske građe sa osvrtom na Zmijanjski vez, Predavanje MA Dragana Radoja, viši konzervator za tekstil, Muzej Republike Srpske, Banja Luka.

Na navedene programe ulaz je besplatan. Radionice su unaprijed dogovorene sa OŠ “Skender Kulenovič” iz Zenice, zbog tehničkih mogućnosti za realizaciju istih.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno