Naše

KRATKA EDUKACIJA: Razlika između izolacije i zaraze, zašto smo stručnjaci za sve?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KRATKA EDUKACIJA: Razlika između izolacije i zaraze, zašto smo stručnjaci za sve? – Od prvog pojavljivanja virusa COVID-19 na tlu BiH, još 5. marta, većina građana nije shvatila adekvatno terminologiju i pojmove koji se koriste u borbi protiv ove pandemije.

Tako, nerijetko imamo slučajeve da se izolacija poistovjećuje sa zarazom, te da se pogrešno interpretira u javnosti situacija u određenim sredinama i ustanovama.

Nakon sinoćnje situacije u Kantonalnoj bolnici Zenica, ova teza je još jednom potvrđena. Na informaciju iz KB Zenica da je medicinsko osoblje nekih odjela izolirano, javnost je reagovala interpretirajući istu informaciju kao da je medicinsko osoblje “zaraženo” koronavirusom. Šireći tezu poistovječivanja izolacije i zaraze, medicinsko osoblje KB Zenica dovedeno je u nezavidan položaj, gdje se njihova stručnost i znanje preispituju od strane svih epidemiologa ovog grada i države ( ima ih malo manje od tri miliona).

“Mi smo u četvrtak dobili premještaj pacijenta iz Centra za srce u Tuzli. Pacijent je bio primarno smješten na pulmološki odjel, ali nakon pogoršanja stanja smješten je na koronarnu jedinicu. Nakon objave infoormacije da su nađeni pozitivni pacijenti na korona virus u Centru za srce u Tuzli, mi smo izvršili testiranje oba naša pacijenta koji su boravili tamo u tom periodu i kod jednog koji je bio na koronarnoj jedinici potvrđen je pozitivan nalaz. Zbog toga smo morali poduzeti i u toku je poduzimanje svih mjera reorganizacije rada internog odjela, izolacije pacijenata i osoblja koje je bilo u kontaktu sa tim pacijentom, te reorganizacije i razmještaja pacijenata. Na taj način stvaramo uslove da obezbjedimo funkcionisanje internog odjela i dalje, a da svima onima koji su bili u kontaktu omogućimo kvalitetnu izolaciju, a na osnovu praćenja stanja i testova koji će biti pravovremeno rađeni procjenjivaćemo kako ćemo dalje postupati. Svi pacijenti i osoblje sa kojima je pacijent kome je potvrđen nalaz na korona virus biće izolirani i praćeni na adekvatan način po epidemiološkim kriterijima. Testiranje će se raditi onda kada bude vrijeme, ne može se test raditi prvih nekoliko dana da nam se ne bi dogodili lažno negativni rezultati. Svi će oni biti testirani i sa svima će se postupati na osnovu tih nalaza”, ispričao je Skomorac za N1.

Izoliranje pacijenata i osoblja sa odjela na kojima je pacijent boravio ne znači da su isti zaraženi koronavirusom, već je to potez opreza i prevencije. Postoji mogućnost da je neko od pacijenata i osoblja zaražen iz kontakta sa zaraženim pacijentom iz Tuzle, ali također je vrlo moguće da niti jedna izolirana osoba nema koronavirus.

Drugi problem koji se pogrešno tumači jeste testiranje slučajeva i zašto se ne radi testiranje svih kada god oni to požele.

“Veliki je pritisak da se radi što više testiranja na Covid-19. Treba biti jako oprezan sa testiranjem. Mnogi se sad ponašaju kao da testiranjem dobijamo imunitet protiv ovog virusa! Važno je znati da je za sad jedino pouzdan metod utvrđivanja prisustva virusa kod neke osobe uzimanjem brisa nosa i ždrijela i laboratorijska analiza tog brisa na rtPCR. Nakon što kontaktom neka osoba dobije “infektivnu dozu” virusa (dovoljna količina virusa koja može savladati odbranu organizma) treba proći određeno vrijeme da se virus “naseli” u ždrijelu odakle ga možemo uzeti brisom. Sada stručnjaci tvrde da je to 4-6 dana od prijema infektivne doze. Ukoliko bismo uzeli bris osobi 3 dana nakon kontakta, nalaz bi bio negativan, jer se virus još nije stigao naseliti u ždrijelu. Takva testirana osoba bi vjerovatno nakon 2-3 dana postala pozitivna, tj. imala bi virus u ždrijelu i širila bi viruse. Testiranje bi bilo najpouzdanije 5-6 dana nakon zadnjeg kontakta. Testiranje nas ne štiti od virusa. Treba stručnjacima prepustiti da odlučuju kada i koga testirati i niko ne bi smio vršiti pritisak na njih. Imati puno lažno negativnih nalaza bi bilo ravno katastrofi za odbranu od virusa. Obim testiranja najviše zavisi od faze u borbi protiv virusa u kojoj se neka država nalazi. Obzirom na situaciju da mi u BiH već imamo unutrašnji prenos virusa, te da ima određeni broj osoba koje su se inficirale, sad bi bilo opravdano intenzivnije testirati pacijente koji ulaze u bolnice kako bismo znali u bolnicama organizovati njihov put i zaštitu osoblja, te spriječili širenje infekcije unutar bolnice (na osoblje i druge pacijente). Samo testiranje ne znači zaštitu od virusa, a neopravdano i nestručno testiranje je opasno. Prepustimo odluku o testiranju stručnjacima”, kategorično je izjavio prim.dr. Senad Huseinagić direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Javno prozivanje svih nas, ma koje struke bili i uplitanje u sfere za koje su se određeni ljudi školovali i specijalizirali decenijama jasno pokazuje da ovo društvo ima veliku krizu identiteta. Politizacija već dovoljno komplikovane situacije dokazuje moralno dno ka kojem ovo društvo već duži period ide. Kada bi se novinari bavili novinarstvom, političari politikom, trgovci trgovinom, a doktori medicinom ovaj problem kao i mnoge druge u našem društvu bi mnogo lakše rješavali.

Do toga naravno neće doći, ali pošteno bi od svakog nas pojedinačno bilo da pročitamo mišljenja i izjave dva, tri doktora prije nego napišemo, prokomentarišemo ili objavimo neko svoje mišljenje koje će sutra našeg komšiju nagnuti na isto razmišljanje. Škola i znanje i dalje vrijede dovoljno, a izjave političara i samozvanih eksperata u oblastima sveznanja u ovakvim vremenima treba ignorisati.

Pružimo podršku svim zdravstvenim radnicima u KB Zenica i drugim zdravstvenim ustanovama u Zenici i ZDK i bez nepotrebne negativne energije, komentarisanja bez znanja, ne širimo paniku i pridržavajmo se datih mjera.

OSTANI KUĆI, a sve će ovo jednom proći.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno