Naše

Kozlić: Hoare zaslužuje počasni doktorat UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Profesor na univerzitetu Zenica (UNZE) dr. Spahija Kozlić uputio je zanimljivu javnu inicijativu koja bi, ako postoji univerzitetska zajednica, javnosti, ali i sluh sugrađana, trebala biti prihvaćena i brzo provedena u djelo.

Profesor Kozlić je predložio da Marko Attila Hoare, britanski historičar, dobije počasni doktorat na Univerzitetu u Zenici.

– Njegova knjiga “Bosanski Muslimani u Drugom svjetskom ratu” (i izdavač je zenička kuća “IK Vrijeme”) je otkrovenje koje je Bošnjacima, akademskoj i široj javnosti otvorilo oči, pogotovo kada su pitanju teme iz Drugog svjetskog rata i vremenima poslije toga, posebice uloge četnika i ustaša, a u tom kontekstu i Draže Mihailovića, navodi u svom obrazloženju dr. Kozlić, dodajući i – “da se ne radi o jednokratnom postupku, možemo se konstantno uvjeriti, kroz njegov kontinuirani rad na pronalažanju, istraživanju i objelodanjivanju javnosti malo poznatih činjenica, dokaza, dokumenata i argumenata koji bacaju prilično drukčije i do sad nepoznato svijetlo na taj period”.

Direktan povod za inicijativu je jasan, dešavanja oko promocije srbijanskog filma koji u pozitivnom smislu prikazuje četnički pokret i dražu Mihajlovića, a koji je predstavljen jučer na SFF-u.

Podsjećamo, Hoare je svoju knjigu predstavio širom BiH, a jedna od promocija je održana i u Zenici.

Link sa zeničke promocije knjige je OVDJE.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno