Kultura

FOTO: Promocija bh. izdanja knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” britanskog historičara i profesora Marka Attile Hoarea

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prepunoj velikoj sali Hotela “Zenica” održana je peta promocija bh. izdanja knjige “Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu” britanskog historičara i profesora Marka Attile Hoarea.

Promociji knjige su prisustvovali, uz autora, izdavač, direktor Izdavačke kuće “Vrijeme” Zenica Muamer Spahić, te promotori Mevludin Dizdarević, muftija zenički, prof. dr.Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK i Mustafa Spahić Mujki, dok je uvodnu besjedu održao Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, koji je uz muftijstvo zeničko i IK “Vrijeme” bio organizator promocije.

Autor knjige je izjavio da je, prije svega, u ovom djelu želio istražiti značaj i problematiku Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu te objasniti kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat.

“Želio sam da pokažem značaj te borbe, a pogotovo ulogu Bošnjaka-muslimana u tome te kako su odigrali ključnu ulogu u pobjedi partizana. To sam ustvari želio da pokažem u ovoj knjizi i da pokažem da je Bosna i Hercegovina bila vrlo važna za cijeli taj događaj u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Hoare, napominjući još jednom da je uloga bosanskih muslimana u Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) bila vrlo važna.

“Partizani ne bi mogli pobijediti na taj način da nisu podržavali Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao jedinica, i da nisu tada osigurali učešće bosanskih muslimana”, kazao je britanski historičar. Napomenuo je kako se nada da bi ova knjiga bar donekle mogla promijeniti i percepciju o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

“Postoji taj rašireni strereotip da su partizani uglavnom bili Srbi. Ali, to nije baš bilo tako. Srbi su naravno bili važni i imali su važnu ulogu, ali i muslimani su bili važni, imali su posebnu ulogu”, rekao je Hoare.

Učesnici promocije su istakli da je vrlo važno da se ova knjiga pojavila i na bosanskom jeziku te da je dostupna građanima Bosne i Hercegovine.

– Riječ je o djelu koje razgoličuje nekoliko stvari – suštinu srpskog nacionalističkog narativa u Drugom svjetskom ratu u BiH, otkriva jedan dio naše historije koji je uglavnom bio zataškavan i pomalo skriven, te ova knjiga baca jedno potpuno drugačije svjetlo na ulogu Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i na jedinstven doprinos koji su Bošnjaci i bošnjačke elite i narod dali Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašističkoj borbi, istaknuto je na promociji.

Muamer Spahić, urednik knjige koja je objavljena u Izdavačkoj kući “Vrijeme”, istakao je da knjiga najviše govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta.

“Na neki način, to je dekonstrukcija mita o monolitnom pokretu otpora koji su komunisti kontrolirali od vrha prema dnu, s tim što je fokus knjige usmjeren prema lokalnim, mjesnim događajima. Knjiga je izazvala golem interes najšire javnosti, i one stručne. Radi se o knjizi koja je jedno vrijeme bila najprodavanija knjiga u bosanskim knjižarama, što je posebno zanimljivo, jer se radi o stručno napisanoj knjizi, rekao je Spahić.

Hoare je prethodno objavio knjigu “Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia”, koja je bila usmjerena na iskustvo Srba. Ova druga knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).

Spahić je istakao da je zenička promocija u gradu iz kojeg dolazi izdavačka kuća koja se odvažila na ovaj projekt najmasovnija i prilično “čudna” za okolnosti u kojima su izdavaštvo, knjige, ali i stručni osvrti na istoriju.

– Neke naše knjigu su estetski lijepe, neke popularne, a ovu sam nazvao – potrebnom. uz nju je IK Vrijeme postala dodatno regionalno poznata. Prvobitni izdavač 2013. je bio Oxford University Press u Britaniji, a da je objavimo kod nas mi je preporučio Emir Suljagić. Ispočetka sam se dvoumio, jer se radi o 500 stranica stručno napisane knjige, sa stotinama navoda, izvora, fusnota…ali reakcija javnosti u BiH, Bošnjaka pogotovo je pravi odgovor jesmo li ovo trebali uraditi, rekao je Spahić.

Muftija Mevludin Dizdarević je rekao da neće biti pretenciozan ako upotrijebi izraz “istorijsko djelo”, kako obimom, tako i sadržajem i značajem za Bošnjake – muslimane, dok je dr. Kozlić govorio o potpuno drukčijoj percepciji i informacijama koje čitalac dobija čitajući knjigu, u odnosu na sve ono što smo čitali, učili i živjeli decenijama prije agresije na BiH 1992.

O tome je govorio i Mustafa spahić, koji je izbor Bošnjaka – muslimana da 1941. prihvate antifašizam, iako direktno nisu bili žrtve NDH pokazuje veličinu i jačinu izbora, uporedivši to sa izborom određenog broja Srba, koji su početkom 90-tih godina prošlog vijeka ostali vjerni BiH i Armiji BIH – i oni su imali izbor, ali su ostali na strani antifašizma. Zato su i bošnjaci 1941. i Srbi 1992. izabrali pravu stvar i stranu, rekao je Spahić.

Doktor Attila Hoare je postavio zanimljivu tezu o otporu i značaju gradskog stanovništva, uglavnom muslimana 40-tih, a i 90-tih godina prošlog vijeka.

– Upravo su zahvaljujući podršci muslimana u gradovima partizani bez problema oslobodili gradove. Upravo zato četnici nisu. Agitovanje partizana je, po mnogim dokumentima i izjavama išlo u pravcu pridobijanja muslimanske elite i naroda, jer su ključni događaji za Drugi Svjetski rat bili na području BIH, istakao je Hoare.

Pogledajte foto galeriju sa promocije u Zenici:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno