Naše

Koristite li LED sijalice?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Koristite li LED sijalice? – Pošto prolazimo kroz ubrzanu tehnološku evoluciju, jedna od bitnih oblasti je i rasvjeta prostora. Nakon prvobitnih varijanti od obične vatre, lampi na plinsko ulje, karabit, naftu, alkohol i sl., sa pronalaskom električne energije došli smo u modernu eru gdje su nam električne sijalice nezamjenjiv dio ambijenta svakog prostora. Od običnih sijalica sa ugljenim vlaknom, žicom od wolframa i drugih metala, neonskih, živinih, itd. došli smo do pojma štednih sijalica. Mana prvih varijanti sijalica je što su izrazito energetski neučinkovite jer skoro 90% energije pretvaraju u toplotu i samo puno manji dio u svjetlost.
Prema ovome, prije bi ih trebalo zvati grejna  a ne svjetlosna tijela. Sa enormnim povećanjem broja korisnika i instaliranih rasvjetnih tijela došli smo do miliona sijalica u upotrebi koje zahtjevaju velike izvore energije. Veliki gradovi su danas značajni potrošaći električne energije za potrebe rasvjete i naprosto gutaju stotine MW samo za rasvjetu. Uvidjevši potrebu smanjenja potrošnje energije, moderna tehnologija je izbacila LED sijalice koje su napravile veliki skok u efikasnosti pretvaranja el. energije u svjetlost tako da danas pričamo o čak 75 do 90% pretvaranja el. energije u svjetlost. Radi upoređenja, LED sijalica snage 10W daje svjetlost kao klasična od 60 W, 12W-80W, 15W-100W, pri čemu je značajno produžen vijek trajanja sa prosječnih 750 do 1500 h za klasične sijalice prema 15.000 do 50.000h za kvalitetnije LED sijalice.
Kada pričamo o LED sijalicama, potrebno je znati nekoliko stvari. Pored osnovnog podatka o instalisanoj snagi sijalice u W, bitno je znati i napomene o boji svjetlosti. Preko el. snage sijalice (W) je definisana količina svjetlosti koju emituje sijalica i jedinica za nju je 1 lm (lumen). Klasična sijalice od 25W emituje oko 250 lm, sijalica od 100W emituje oko 1600 lm. Prema ovom parametru se vrši i odabir LED sijalice jer se zahtijeva isti nivo osvjetljenja. Pri ovome se spektar vrste svijetla definiše kao normalno bijel, toplo bijel i hladno bijel i jedinica koja određuje boju svjetla se zove Kelvin. Toplo bijeli spektar je u opsegu 2600 do 3300 K, normalno-bijeli u opsegu 3300 do 4500 K, a hladno-bijeli u opsegu 4500 do 6500 K. Ljudskom oku najviše odgovara opseg normalne bijele boje i to je ono područje od 2600 do 3300 K i u tom opsegu treba kupovati i LED sijalice. Ovo je pored el. snage u W još jedan osnovni podatak koji se daje u tehn. specifikaciji sijalice i nalazi se i u uputstvu i na kutiji sijalice. Veličina grla je još jedan podatak i za standardne, normalne sijalice je široko grlo oznake E27, dok se često koristi usko grlo oznake E14, obično za manje sijalice u lusterima. Pored ovih podataka još se daje garantovani vijek trajanja sijalice i obično iznosi min. 15.000 radnih sati pa sve do 50.000 za kvalitetnje sijalice. Karakteristika LED sijalice je što se puno manje zagrijavaju nego klasične sijalice pa su naročito pogodne za zatvorena rasvjetna tijela ( plafonjere, lusteri, ukrasne i stilske lampe, itd. ) što će garantovati i puno duži vijek korištenja. Dodatna prednost LED sijalica je i što se najveći dio može popravljati što nije moguće kod klasičnih sijalica sa žarnom niti. Zato bi ove sijalice trebalo i posebno odlagati a ne bacati direktno u smeće.
Kada pričamo o ekonomičnosti nabavke i upotrebe ovakvih sijalica, njihova veća cijena nabavke u startu zaista opravdava uložena sredstva kroz ostvarene uštede tokom eksploatacije.
Za primjer, uzet ćemo klasičnu el. sijalicu el. snage 100 W koja traje maks. 1500 h a često i puno kraće zbog njenog prekomjernog zagrijavanja. Za prosječno vrijeme korištenja od 6 h dnevno ( u zimsko doba puno duže), za jednu godinu potrošnja je :
6h x 0,1 KW x 365 dana = 219 KWh/god. , sa prosječnom cijenom  skuplje struje od 0,168 KM/KWh, ukupni trošak je 219 x 0.168 = 36.8 KM / god.
Za LED sijalicu je :
6h x 0,015 KW x 365 dana = 32.9 KWh/god. , pa je ukupni trošak 32.9 x 0.168 = 5.5 KM/god.
Prema ovome, za jednu klasičnu  sijalicu od 100 W za godinu dana platite utrošak el energije ukupno 36.8 KM , a za LED sijalicu 5,5 KM. Dobijenom razlikom pokrijete potrošnju el.energije i ostaje vam ušteda od cca 30 KM godišnje iz čega možete kupiti i zamijeniti sve sijalice sa LED sijalicama, čija je prosječna cijena za prosječan kvalitet 3.5 do 5 KM, zavisno od kvaliteta i proizvođaća. Ova ušteda raste proporcionalno sa brojem zamijenjenih sijalica i vremenom dnevnog korištenja. LED sijalice treba postaviti na mjesta gdje se najduže koriste ( dnevni boravak, kuhinje, radni prostori ), gdje je manja frekvencija uključivanja ili isključivanja a naravno da se može zamijeniti i na svakom drugom mjestu jer će sigurno doprinjeti ostvarenju značajnih ušteda u potrošnji el. energije. U ovaj obračun ušteda još nije uzet u obzir vijek trajanja sijalica (  za LED najmanje 10 puta duži, pa racimo morate nabaviti 10 kom. klasičnih sijalica a samo jednu LED ), koji je neuporediv pa se i po tom upotreba LED sijalica svakako isplati.
Zaključak.
Čak iako imate materijalnih problema i spadate u grupu energetski siromašnih, zamijenite klasične sijalice sa odgovarajućim LED sijalicama, jer će vam značajno smanjiti troškove za el. energiju , nabavku i održavanje istih. A usput dajete i vaš doprinos ukupnoj energetskoj bilanci i grada i države i makar simbolično doprinjeti smanjenju energetskog opterećenja naše jedine planete.
Alibegović Zlatan


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno