Naše

Reakcije: Mnogo je grešaka u planiranju rasvjete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reakcije: Mnogo je grešaka u planiranju rasvjete – Pročitao sam članak „Koristite li LED sijalice“. Moderna tema i nešto što može donijeti uštedu novca i energije. Svakodnevno se bavim projektovanjem el. instalacija pa i rasvjete za objekte različite namjene. Oblast rasvjete je specifična, nezahvalna za planiranje jer zadire i u psihu čovjeka. Nažalost mnoge preporuke i propisi su prevaziđeni, pisani od strane neadekvatnih osoba i sl.

Glavna primjedba na članak je tvrdnja da treba nabavljati LED izvore sa bojom svjetlosti 2600-3300 K. Davno je napravljen Kruithofov dijagram vidne udobnosti (vidi prilog) koji na naučnoj osnovi regulira ovu problematiku. Navedeni naučnik je osnove istraživanja postavio već 1941. godine.

Sve više smo „ćoravi“, čitamo sitna slova na mobitelu pa i preporuke do 180 lx u dnevnim boravcima postaju sve više upitne. Boravci su nam sve više kancelarije za koje se preporučuje min. 300 lx. Iz dijagrama se vidi da i kod navedene vrijednosti rasvijetljenosti preporučena boja je bliža 4000 nego 3000 K. Slobodno mogu tvrditi da je realno stanje znatno drugačije pa je i dijagram potrebno revidirati (bili smo tada drugačiji).

Mnogo je grešaka u planiranju rasvjete: neadekvatna boja svjetla, neravnomjernost u određenom vidnom području (loš primjer je rasvjeta šetnice niz Bosnu od ušća Babine r. do Kamberovića), neadekvatna jačina, blještanje, otežano održavanje itd. Izborom svjetiljki koje emitiraju uglavnom prema dole u dnevnim boravcima iz igre izbacujemo strop kao većinom najveću i najefikasniju reflektirajuću površinu u boravku. Npr. klasični LED panel je visine cca 3 cm, te i u tom slučaju za razliku od neke plafonijere imamo taman strop, pogotovo ako se zna da je visina tih prostorija uglavnom do 2,6 m.

Ukoliko situacija dozvoljava najzahvalnije je isprobati svjetiljke u adekvatnoj sredini prije kupnje. Onaj ko ne vjeruje koliko je ovo područje pod utjecajem psihe može posjetiti nekoliko objekata da bi se uvjerio u suprotno.

Mislim da ovaj grad ima dovoljno stručnih ljudi koji mogu napisati sjajne članke iz svih oblasti zanimanja i djelovanja. Svi bi trebli imati itekako ograničeno područje pisanja, jer mašta može svašta. Iz iskustva znam da su naučni radovi u razvijenom dijelu ove planete samo jedan mali kamenčić u zidanju određene postavke koju su davno prije pisca započeli drugi i čiji je završetak neizvjesan. Nažalost bez dovoljno prakse i korištenja adekvatne tehnologije uspjeh je nemoguć. Vjerujte da se tek u praksi uvjerite koliko su neki propisi koje svi koristimo ustvari neadekvatni i prevaziđeni.

Nijaz Šišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno